studentie.ro  » timp-liber » vacante » Travel: Un castel ca o bijuterie: Castelul Sturdza din Miclauseni

Travel: Un castel ca o bijuterie: Castelul Sturdza din Miclauseni

Publicat: 05 Iun 2014 | Vizualizari: 1121

Daca in aceasta vara vei porni la drum prin tara cu destinatia Moldova, nu ar trebui sa ratezi aceasta bijuterie arhitecturala aflata la 65 de kilometri de Iasi, pe teritoriul comunei Butea.

Constructia in forma in care o putem vedea astazi a fost ridicata intre anii 1880 - 1904 de catre principele George Sturdza si sotia lui Maria, fiica scriitorului Ion Ghica. De fapt castelul, in stil neogotic, a fost construit ca un dar al lui George Sturza pentru sotia lui, o talentata pictorita care a ilustrat numeroase dintre poeziile lui Vasile Alecsandri, un prieten apropiat al familiei.

Castiga bani facand figuratie intr-un film istoric. Participa la casting!


Ceea ce da farmecul aparte al acestui castel sunt numeroasele ornamente exterioare, dintre care multe se mai pastreaza si azi si numeroasele embleme ce decoreaza constructia, inspirate din blazonul familiei Sturdza.

In timpul Primului Razboi Mondial castelul a devenit spital pentru ranitii din razboi, un moment aparte din aceasta perioada constituindu-l cel in care, George Enescu a facut o vizita aici pentru a le canta ranitilor.

Ulterior, fiica familiei Sturdza, Ecaterina Cantacuzino, ramasa singura pe lume s-a calugarit, donand castelul, parcul care il inconjoara si toate dependintele lui, Episcopiei Romanului cu scopul ca aici sa fie amenajata o manastire. Comunistii au desfiintat manastirea, amenajand ulterior un centru de plasament pentru copiii cu handicap psihic sever.

In 2001, castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, constructia fiind reamenajata si modernizata, dupa cum se poate vedea in imaginea de mai sus.


Daca in aceasta vacanta vei bifa Castelul Sturdza din Miclauseni, cauta un loc de cazare la Iasi, aici.Foto: zonaiasi.wordpress.com

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2022-05-24 00:00:00 - 2022-06-08 00:00:00