Travel: Viziteaza Castelul Alexius si Georgius Bethlen din Cris!
3/36162
calendar_month 05 Mar 2015, 00:00
Cand vine vorba de castelele din Romania, acestea pot fi impartite cel mai simplu in doua categorii: cele care au rezistat timpului sau chiar au inflorit in epoca moderna datorita implicarii cu pasiune a celor care le au in grija in conservarea lor, si cele care se zbat sa mai existe din cauza neglijentei celor pe mana carora au incaput aceste “comori” arhitecturale.

Din pacate, castelul Alexius si Georgius Bethlen din localitatea Cris, judetul Mures, se incadreaza in cea de-a doua categorie chiar daca este cel mai frumos castel renascentist din Ardeal.

Istoria acestuia incepe in secolele XIV – XVI, cand a fost construit de membrii familiei Bethlen, in posesia careia a ramas pana in anul 1948 cand a fost nationalizat. Cea mai veche parte a castelului este donjonul cilindric pe 5 etaje, restul constructiei suferind de-a lungul timpului numeroase modificari in functie de nevoile proprietarilor ce s-au perindat pe aici. La inceputurile sale, castelul a fost folosit ca punct de aparare, ulterior acesta devenind resedinta pentru mai multe generatii ale familiei Bethlen.

Manifestand un mare interes pentru cultura, familia Bethlen s-a ocupat indeaproape de decorarea castelului, care a fost in acelasi timp un adapost care trebuia sa ineplineasca in primul rand criteriile de siguranta. Castelul de aur, camera aurita, tavanele curcubeu ce contineau picturi, inscriptionari si tapiserii de valoare, mobilerul elegant, toate au facut parte din atmosfera interioara rafinata a castelului.

Odata cu nationalizarea insa, se spune ca niste camioane mari au carat timp de patru zile (zi si noapte) neintrerupt obiectele de valoare de aici. Anii de glorie ai acest monument arhitectural s-au sfarsit astfel brusc si dur de parca nu i-ar fi meritat. Ulterior, in anii ’70 si anii ’90 s-au inceput lucrari de restaurare ai cladirii, dar de fiecare data acestea au fost intrerupte dupa mai putin de doi ani.

In anul 2007 castelul a revenit mostenitorilor familiei Bethlen care incearca sa il readuca incet, incet la viata.
Chiar daca se afla intr-o stare destul de proasta, castelul poate fi vizitat si prin interior. Asadar, daca doriti sa vizitati acest monument architectural in viitorul apropiat, nu uitati sa va rezervati din timp un loc de cazare la Targu Mures (aflat la aprox. 50 km departare de Cris) aici.

Foto: modernism.ro