studentie.ro  » timp-liber » vacante » Travel: Viziteaza Castelul Bethlen din Arcalia!

Travel: Viziteaza Castelul Bethlen din Arcalia!

Publicat: 26 Nov 2014 | Vizualizari: 888

In judetul Bistrita Nasaud exista 11 castele, primite mostenire de la trecut, insa interesul pentru aceasta mostenire din partea noastra a fost foarte scazut, astfel incat, majoritatea dintre ele se afla acum intr-o stare foarte proasta. Doar Castelul Bethlen din Arcalia, comuna Sieu-Magherus, aflat la o departare de 15 km de municipiul Bistrita, a avut o soarta privilegiata, aratand in acest moment ca o bijuterie arhitecturala.


Asadar, daca aveti drum in urmatoarea vacanta prin Bistrita Nasaud, abateti-va putin din drum pentru a vizita acest castel, singurul in stil mauro-bizantin din Transilvania.


Informatiile cu privire la istoria castelului s-au pierdut in timp, singurele informatii precise fiind ca a fost construit acum in jur de 150 de ani si ca a apartinut familiei de grohi Bethlen care a mai detinut alte doua castele in Transilvania. Informatiile despre familia Bethlen au ars odata cu biblioteca de manuscrise a acesteia, dup ace castelul a trecut in proprietatea comunistilor.


Dupa preluarea sa de comunisti, castelul a fost pe rand magazin satesc, statie de masini agricole sau tabara de pionieri, pentru ca, mai tarziu sa fie preluat de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca ce a amenajat aici Centrul Regional al Francofoniei. Odata cu preluarea sa de catre Universitatea Babes-Bolyai, castelul a fost renovat si reamenajat, in forma in care poate fi vizitat astazi.


Castelul este inconjurat de un parc dendrologic ce se intinde pe o suprafata de 16 hectare, care adaposteste specii rare de plante precum salcamul japonez sau bradul argintiu.


Daca ai de gand sa vizitezi in urmatoarea vacanta Castelul Bethlen din Arcalia, nu uita sa iti rezervi mai intai un loc de cazare aici.
Foto: 2centsaboutromania.blogspot.com

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2022-11-25 00:00:00 - 2022-12-22 00:00:00