studentie.ro  »  Timp liber  »  Vacante  »  Travel: Viziteaza un loc plin de poezie, Castelul Teleki din Coltau!

Travel: Viziteaza un loc plin de poezie, Castelul Teleki din Coltau!

1/190504
calendar_month 26 Feb 2015, 00:00
Ce multe povesti frumoase s-ar putea scrie daca unele locuri ar putea vorbi... Castelul Teleki din Coltau (judetul Maramures) este un astfel de loc, unde intamplari frumoase s-au petrecut de-a lungul anilor, insa detaliile lor s-au pierdut in timp.

Povestea Castelului Teleki, aflat la 10 kilometri departare de Baia Mare, incepe in urma cu 275 de ani (intre anii 1740-1760) cand a fost contruit de familia Teleki pentru a servi ca locuinta de vanatoare. O perioada infloritoare din istoria castelului a fost cea in care constructia a ajuns in grija contelui Teleki Sandor.

Acesta a adus la castel numerosi oaspeti de seama din intreaga Europa, printre care s-a numarat si Petofi Sandor, considerat poetul national al maghiarilor. Poetul a fost impresionat de ceea ce a vazut aici, prin urmare a hotarat sa isi petreaca luna de miere alaturi de proaspata lui sotie la castel. Timp de sase saptamani, Petofi Sandor si aleasa inimii lui, Julia Szendrey au poposit aici, iar poetul de origine maghiara a fost inspirat de loc, scriind 28 de poezii. Un alt oaspete de seama al castelului a fost in aceasta perioada compozitorul si pianistul maghiar Franz Liszt.

Nevoit sa paraseasca tara dupa Revolutia de la 1848, contele Teleki Sandor s-a stabilit in Franta, unde si-a facut alti prieteni celebri, printre care si Victor Hugo. In 1936 castelul a fost vandut, intrand in decadere.

In prezent, cladirea adaposteste Muzeul Petofi Sandor, infiintat in anul 1960, care atrage anual mii de turisti romani si straini. Numai in 2014, peste 7000 de turisti au trecut pragul muzeului. In muzeu se pot admira piesele de mobilier originale care se aflau in castel cand poetul si sotia lui si-au petrecut luna de miere aici, in 1847, dar si alte obiecte originale ce au apartinut familiei poetului.

Din pacate castelul se degradeaza continuu, iar fondurile necesare renovarii lui, peste un milion si jumatate de euro, sunt imposibil de obtinut de autoritatile locale.

Daca doriti sa pasiti in acest loc plin istorii frumoase, nu uitati sa va rezervati din timp un loc de cazare in Baia Mare, aici.

Foto: ofotografie.blogspot.com