TUNISIA - UN AMALGAM DE CULORI SI PARFUMURI

calendar_month 20 Nov 2007, 00:00
Tunisienii au invatat sa exploateze turistic pana si praful. E adevarat ca au praf din belsug, o buna parte din suprafata tarii fiind acoperita de desertul Sahara, dar nici noi nu ducem lipsa de el, mai ales pe drumurile capitalei. Pe de alta parte, e drept ca prin praful lor te poti plimba cu camila, ceea ce, pe la noi, nu prea poti sa o faci, pentru ca nu prea ai loc de celelalte animale aflate in trafic. Lasand comparatiile la o parte, trebuie spus ca Tunisia e o destinatie perfecta pentru cei care vor sa descopere o tara exotica si sigura. in plus nu e nici o destinatie scumpa. Pretul unui sejur variaza intre 250 si 600 de euro. Si face toti banii. Pe langa pretul sejurului (care cuprinde cel putin demipensiune), o persoana poate trai, o saptamana, cu 100 de euro.
Fie ca vrei sa ajungi acolo pentru a descoperi desertul, sa lenevesti pe nisipul alb de la tarmul Mediteranei sau sa descoperi o cultura deosebita, cea mai nordica tara a Africii e o destinatie obligatorie.
Fata de alte locuri scaldate de apa Mediteranei, Tunisia te impresioneaza prin atmosfera degajata, lejera. Practic, daca ai grija ca odata ce ai ajuns pe aeroport sau la receptia hotelului sa schimbi euro sau dolarii in dinari tunisieni (un euro este echivalentul a 1,77 dinari, iar cursul este acelasi la toate casele de schimb) si sa nu uiti pe tot parcursul voiajului sa lasi bacsis, ti-ai asigurat o vacanta fara batai de cap. Nu-ti ramane decat sa te hotarasti exact ce vrei sa vezi. Pentru ca oferta este foarte bogata.
Cea mai populara activitate e vizitarea desertului Sahara, pentru care ar trebui sa acordati cel putin doua zile, mai ales din cauza ca drumul pana in desert din orice statiune de pe litoral se face in cel putin patru ore cu masina. Aici puteti sa va plimbati cu camila, sa va inchiriati un turban, sa vizitati locuintele berbere, primii locuitori ai acestor locuri, sau sa va luati o sanatoasa portie de adrenalina plimbandu-va cu jeepul prin desert. Cinefilii pot merge sa vada si Matmata, locul unde au fost filmate «Pacientul englez» si prima parte din «Razboiul stelelor».
Daca vreti sa va intoarceti in locuri mai populate puteti sa va retrageti in capitala tarii, Tunis. Fie ca va plimbati ore in sir pe stradutele laturalnice, labirintice, marginite de peretii simpli, continui ai caselor, fie ca vizitati palatul Bardo, cel mai mare muzeu de mozaicuri din lume sau ca va luati o lectie de istorie printre ruinele Cartaginei o sa aveti parte de o experienta de neuitat.
Pe de alta parte, daca vi se face dor de casa, mergeti in Hammamet ("porumbel", in araba) locul unde, un roman, arhitectul George Sebastian, construieste in 1927 prima casa de vacanta pe litoralul tunisian, o frumoasa vila in stil maur, unde si-a invitat apoi prietenii, care, la randul lor, au construit ulterior alte case de vacanta. Romanul este considerat un initiator al turismului tunisian, care s-a formulat ca industrie mai tarziu, 1960-1970, cand au fost construite cele mai multe hoteluri, pastrand si azi arhitectura de atunci.
Tunisia cumpara locuinta lui Sebastian si o transforma in centru cultural, care gazduieste festivalul de muzica si teatru din luna iulie. In 1960 ea i-a fost gazda lui W. Churchill. Hammamet este cunoscuta pentru plajele nisipoase, terenuri de golf, utilizate mai ales iarna, fortificatia Medina, sec. XV-lea.
Plajele Tunisiei reprezinta de altfel principala atractie pentru romanii care aleg tara africana. Nisipul plajelor, alb si fin si lipsa aglomeratiei te fac sa te intrebi cum de ai stat departe pana acum de aceste minunatii si sa te gandesti cand poti sa te intoprci aici. Una dintre cele mai cunoscute statiuni pe litoralul Mediteranei e Sousse. O asezare exotica, unde poti rataci ore-n sir dintr-o strãdutã in alta, incercand sa-ti explici geometria ciudatã pe care o formeazã cablurile si franghiile dezordonate ce leaga casele, pana ce descoperi Bazarul din Medina, care te trezeste la realitate. Bazarul are o culoare unica, data de comercianti, de modul in care se tocmesc, de dinari tunisieni, de strigatele vanzatorilor, sacii de mirodenii, ceramica agatata pe pereti, sau de covoarele intinse peste tot.
In Sousse se gaseste si portul El-Kantaoui, cunoscut drept cel mai mare port de iahturi din Marea Mediterana. Portul e si el un obiectiv turistic mai ales datorita pescarilor. Daca vii de dimineata, prinzi piata pestelui proaspat, de-abia prins de pescari. Altfel, poti sa-i vezi pregatindu-si plasele si ambarcatiunile.
Un alt loc care merita vazut e Sidi Bou Said (sidi inseamna sfant). Satul este dispus pe o colina care domina Golful Tunis si este cunoscut ca o zona rezidentiala pentru personalitatile de seama tunisiene. Anual, locuitorii trebuie sa-si varuiasca locuintele in alb, iar lemnariile in albastru. Atmosfera este detasata, imbietoare, mirosul de cafea te ia din strada si te aseaza direct la masa pentru a savura una.
Noutati




