VENETIA, DUMNEZEUL FRUMUSETII ETERNE !
6/6604
calendar_month 07 Ian 2008, 00:00

Venetia... ce poti spune despre Venetia pentru a-i capta magia, romantismul, unicitatea si farmecul? Cu ce poti compara Venetia pentru a-i sublinia frumusetea? Este unul dintre lucrurile a caror poveste o spui pur si simplu, de fapt doar o soptesti timid...


Un micut orasel cucerit de ape, un petec de pamant stingher asezat in nordul tinutului italian. O lume arhaica parca invaluita in misterul unei povesti vechi de secole. A fost declarat cel mai romantic oras din lume si nici ca ar putea fi ceva mai adevarat.


Sa te trezesti dis de dimineata si sa colinzi strazile Venetiei, sa urci podurile scaldate in raze ce abia se ivesc dupa cladirile vechi, sa vezi gondole ce plutesc feeric pe apele verzui ale Marelui Canal...


Asa arata o dimineata in Venetia, "regina Adriaticii", o dimineata invaluita intr-o liniste desavarsita, intrerupta doar de sunetul valurilor care lovesc usor cladirile invechite de vreme.


Venetia, "La Serenissima", orasul canalelor si palatelor, are o natura dualista: apa si pamant, un trecut bogat si un viitor indoielnic, o delicatete aeriana si o melancolie vaga. Daca orasul se va scufunda asa cum se preconizeaza, lumea va fi mult mai saraca.


Timp de o mie de ani, a fost una dintre cele mai influente puteri maritime si centre comerciale. Astazi, gloria Venetiei a pierit usor, lasand in urma un oras cu o poveste fascinanta, de o frumusete desavarsita.


Venetia este o destinatie pasagera pentru majoritatea turistilor. Din pacate, daca intentionati sa stati doar o zi in La Serenissima, timpul va fi prea scurt pentru a deslusi tainele ei. Este un loc incarcat de arta si istorie, fiecare cladire, fiecare pod emana arta.


"Regina Adriaticii" trebuie strabatuta dintr-un capat in celalalt la picior cum s-ar spune, mai ales ca singurul mijloc de transport este vaporetto. Nu trebuie ratata totusi nici plimbarea cu vaporul noaptea pe canale, deoarece este o imagine senzationala.


Centrul Venetiei este considerata zona unde se afla Palatul Dogilor si Basilica San Marco, mai exact Piazza San Marco. Toamna, intreaga piata este inundata efectiv de apele canalului. Se poate intampla ca si in timpul verii sa nu se poate vizita Basilica San Marco din cauza apei care patrunde in interiorul ei.


In Piazza San Marco se afla si trei locaruri renumite, printre care si Caffe Florian, deschisa inca din 1720. Mobilierul cafenelei este cel original, iar oglinzile sunt inegrite de sutele de ani ce au trecut peste ele.


Seara, in Piata San Marco rasuna muzica celor trei orchestre ale localurilor. Este greu de crezut ca poate exista pe pamant un sentiment mai frumos ca cel ce te cuprinde in momentul in care rasuna opere de Puccini in mijlocul Venetiei, in razele lunii, sub cerul plin de stele oglindite in apele Marelui Canal...


Ceea ce poate nu stiti este faptul ca in orchestra de la Florian canta numai romani! Am auzit de aceasta orchestra chiar inainte sa vizitez bella Venetia. Am ascultat orchestra intr-o frumoasa zi de vara, iar pana la sfarsitul spectacolului eram deja prietena cu toti membrii. Am vorbit mult despre "La Serenissima", despre minunata munca pe care o fac si despre cei dragi pe care i-au lasat departe, pe pamant romanesc.


Din Piata San Marco porneste un labirint de stradute inguste, in care te lasi pierduta cu o bucurie fantastica. Daca stati sapte zile in Venetia, nu veti ajunge pe acelasi drum la San Marco!
Este absolut incantator sa te lasi purtat de stradutele pitoresti si sa nu cunosti niciodata ce vei gasi la capatul lor, unde te poarta si ce minunatii vei mai vedea.


Cladirile venetiene sunt deosebite, cu incaperi mari si candelabre vechi. Balcoanele sunt incarcate cu flori colorate, iar oamenii sunt boemi si prietenosi.


Daca ajungeti in Venetia trebuie sa vizitati Basilica Frarri si Basilica San Giovanni e Paolo, care adpostesc o serie de picturi si sculpuri absolut incredibile.


Rialto este cel mai inalt pod venetian si ofera o priveliste ce nu se lasa descrisa in cuvinte. La fel de bine puteti vizita si Muzeul Correr si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica, inaugurat de catre istoricul Nicolae Iorga in anul 1924.


"Ai nostri vor veni aici, vor sta in aceste incaperi pline de amintiri, vor contempla de la ferestrele largi intinderea rosie a acoperisurilor si intinsele orizonturi. Vor cobori apoi pe cele mai frumoase strazi din lume si vor ramane ore indelungi in fata pietrelor in care e intruchipat Dumnezeul frumusetii eterne. Iar cand vor reveni in patrie, ceva din Venetia ii va insoti", spunea Iorga in discursul sau de inaugurare.


La dolce vita
Bucataria venetiana poate satisface si cele mai exigente gusturi. O "nebunie" de fructe de mare, calamari, scoici, preparate din peste, paste, lasagna si o multitudine de feluri de pizza. Desert? Inghetata italiana si ciocolata venetiana!


Cat despre shopping, aflati ca sunt o sumedenie de magazine, iar gentile si incaltamintea sunt la ele acasa, iar preturile sunt mai mult decat accesibile. Cu toate acestea, farmecul unei reprize de cumparaturi sta in micutele magazine traditionale cu masti absolut senzationale si obiecte din sticla de murano.


Din Piata San Marco se poate lua vaporetto pana pe insula Murano si puteti vedea cum sunt realizate, in ateliere stravechi, obiectele decorative din sticla de murano.


O statie de vaporetto mai departe este Lido di Jesolo, celebra insula a bogatasilor, unde sunt cazate starurile care vin la Festivalul de Film de la Venetia.


Un vis ce licareste intre ape, un oras al palatelor pictate, o capodopera urbana... Venetia!