Obiective educationale

Publicat: 28 Iul 2011 00:00

1. Introducerea – punerea problemei
In ultimele trei decenii, pe plan mondial, problematica obiectivelor pedagogice, relationate cu scopurile si finalitatile procesului instructiv-educativ, a impus numeroase cercetari si incercari de clarificare a semnificatiilor acestora, a functiilor si modalitatilor de realizare eficienta.Inainte de a prezenta problematica actuala a operationalizarii obiectivelor pedagogice, amintim ca in cadrul unor simpozioane si conferinte UNESCO (1979, 1981) s-a dezbatut problema ,, intentionalitatilor” procesului educational , incercandu-se si unele precizari conceptuale.

Astfel s-a stabilit prin consens ca termenii finalitate , scop si obiectiv , care in limbaj curent sunt adesea sinonimi , sa desemneze in limbajul pedagogic trei grade de generalitate a intentionalitatilor educationale si R. Cowen, adoptand criteriul gradului de generalitate , considera finalitatile ca ,, aspiratii, intentionalitati’’ inalte, pe termen lung; scopurile sunt ,, aspiratii, intentionalitati ’’ pe termen mediu si cu grad de generalitate mediu , iar obiectivele ar fi sarcini particulare mai analitice si mai concrete ale procesului educational. Obiectivele pot fi atinse in intervale de timp relativ mici, in cadrul activitatilor didactice, respectiv a sistemelor de lectii , a unei lectii .


a) Idealul educational este categoria de o generalitate maximala ce surprinde paradigma de personalitate , oarecum abstracta, proiectul devenirii umane la un moment dat, intr-o societate data. Idealul educativ este o instanta valorica din care iradiaza norme, principii, strategii, scopuri si obiective determinate , care directioneaza procesul de formare al tinerei generatii. Dupa cum scria C. Narly (1995) ,, idealul nu este numai polul spre care tinde orice inraurire educativa, ci este in acelasi timp prisma, este luneta prin care noi privim si concepem insasi intreaga realitate pedagogica asa cum ne apare in marile ei probleme’’.


b) Scopul educatiei este o ipostaza a finalitatii educatiei care realizeaza acordul intre idealul educational si obiectivele sale, atunci cand el este pertinent sau poate sta in locul idealului, cand acesta este supradimensionat axiologic sau inadecvat, iluzoriu, utopic .


Scopul educatiei este o finalitate secretata de insesi actiunile didactice , este adecvat acestora si vehiculeaza secvente ale modelului de personalitate umana , asa cum pot fi ele realizate in practica instructiv-educativa. Scoplul vizeaza finalitatea unei actiuni educationale bine determinate . Daca idealul educativ este general si unitar scopurile ce (eventual) il detaliaza sunt variate , multiple , datorita relativizarii acestora la diversitatea situatiilor educative . Putem identifica, astfel, scopul unei lectii, al unei teme, al unui exercitiu,alunei laturi a educatii. Este de dorit ca intre ideal si scop sa sestabileasca o relatie de continuitate si adecvare.Dar realitatea ,uneori, contravine acestei exigente.


c) Obiectivul educational este ipostaza cea mai concreta a finalitatilor si desemneaza tipul de schimbari pe care procesul de invatamant sau cel din alt sistem educativ il asteapta si il realizeaza.Intotdeauna ,obiectivele educationale se refera la achizitii de incorporat, redate in termeni de comportamente concrete, vizibile, masurabile si exprimabile.

Daca scopul educativ vizeaza evolutii si schimbari mai extinse din punct de vedere cognitiv, afectiv , comportamental, obectivele educationale au in vedere achizitii concrete, detectabile, observabile in mod direct. Obiectivele educationale sededuc din scopurile educatiei.

Desigur ca obiectivele educationale poarta pecetea idealului educativ existent la un moment dat, ele sunt colorate de aceasta idealitate.Insa determinarea nu este atat de puternica incat obiectivele sa fie extrase direct din idealul educational. Dupa cum am sugerat ,idealul proferat la un moment dat poate fi pus in discutie.Idealul poate fi remaniat sau revitalizat de ,,jos” in ,,sus’’ de la obiective –prin scopuri-catre ideal, printr-un proces de epurari si decantari valorice ,de interconditionari reciproce,care sa conduca la crestere calitativa, de adecvatie si ,,realism’’ ale acestuia.

Dupa cum si obiectivele sau scopurile recupereaza sau ,,traduc’’ secventele mai mari sau mai mici ale idealului educational. Sensurile de deplasare pe axa finalitatilor se pot schimba in functie de realitati si conjucturi socioistorice. Sunt importante insa mentinerea unui echilibru funstional si realizarea unei contaminari permanente cu valori, dinspre finalitatea ce le polarizeaza mai intai catre celelalte.

Trebuie sa citesti

3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj
3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj

Înainte de a începe să faceți cumpărături pentru o nouă ușă de garaj, aflați ce ar trebui să căutați și să înțelegeți posibilitățile vaste pe care le oferă îmbunătățirea prin

Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?
Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?

Sunt mai multe probleme care pot face ca elevii sa nu poata invata corespunzator matematica, insa auxiliarele scolare sunt o sursa buna de ajutor. In acest articol ne referim la auxiliar matematica clasa 7, insa sfaturile si regulile pot fi aplicate pentru orice alt tip de auxiliar indiferent de

Cum sa te simti ca acasa in camera inchiriata
Cum sa te simti ca acasa in camera inchiriata

A mai ramas putin timp pana cand vei incepe facultatea, iar daca te muti intr-un alt oras, trebuie sa-ti asiguri tot confortul. Camera inchiriata, fie ca se afla intr-un camin sau ca este vorba de o garsoniera, te poate face sa te simti ca acasa. Iata cateva trucuri pentru a nu te simti ca un

Viata de student - Iata TOT ce trebuie sa stii despre dragoste, sex si romantism in facultate!
Viata de student - Iata TOT ce trebuie sa stii despre dragoste, sex si romantism in facultate!

Pe langa cursuri, planuri de cariera si alte provocari academice, viata sociala si cea sentimentala sunt extrem de importante pentru orice student. Acesta este momentul in care iti poti intalni marea dragoste sau, dimpotriva, sa ai parte de multe si dureroase dezamagiri. Cel mai probabil te vei

Idei cool pentru a-ti petrece timp de calitate alaturi de sufletul tau pereche
Idei cool pentru a-ti petrece timp de calitate alaturi de sufletul tau pereche

Cand esti intr-o relatie pe termen lung, petrecerea timpului cu persoana iubita este esentiala. Legatura dintre voi se fortifica, capata din ce in ce mai mult sens. Astfel, va descoperiti calitatile, dar mai ales defectele. Mereu veti afla lucruri noi unul despre celalalt (chiar si dupa ani buni de

Teste Online

Care este talentul tau?

Afla care este talentul tau!!Cu ce poti impresiona lumea din jurul tau! Fa testul si vei afla!!!

mai multe »