6 provocari pe care un student antreprenor le are si cum le faci fata ca sa ai un PFA de succes

La nivelul Uniunii Europene, 39% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani sustin ca ar prefera sa fie propriii lor angajati, conform unui studiu publicat pe site-ul oficial al UE. Dintre acestia, totusi, doar 9% ajung sa isi deschida propriul business, motivele fiind in principal riscurile financiare si lipsa cunostintelor necesare.
Iata care sunt principalele provocari cu care te poti confrunta si tu, atunci cand esti un tanar student antreprenor.
1. Gestionarea resurselor financiare limitate
Gestionarea resurselor financiare limitate necesita disciplina, planificare si luarea unor decizii informate, astfel incat sa te asiguri ca ai mereu la indemana capitalul necesar pentru functionarea afacerii tale. Iata trei metode concrete de administrare a resurselor tale financiare, atunci cand esti un tanar antreprenor:
- Stabileste un buget lunar detaliat, care sa includa toate cheltuielile si veniturile tale. Monitorizeaza in mod constant aceste date si ajusteaza-ti cheltuielile in consecinta. De exemplu, poti incerca sa renegociezi contractele cu anumiti furnizori sau sa incluzi o usoara crestere de pret pentru produsele/serviciile tale.
- Utilizeaza instrumente software pentru emiterea si gestionarea facturilor. Cand ai un PFA, nu este obligatoriu sa colaborezi cu un contabil, asa ca ai posibilitatea de a te ocupa de unul singur de contabilitate, cu ajutorul instrumentelor software avansate. Unele dintre acestea sunt gratuite.
- In cazul in care te afli in incapacitatea de a-ti sustine activitatea din cauza veniturilor mai mici din ultimele luni, apeleaza la o sursa de finantare de incredere, care sa iti ofere sprijin financiar pana iti reechilibrezi cash flow-ul. Pentru a alege cea mai potrivita sursa de finantare, nu uita sa iei in calcul: suma de bani de care ai nevoie, tipurile de cheltuieli pe care urmeaza sa le efectuezi si cat de dispus esti sa astepti pana la aprobarea imprumutului.
Daca optezi pentru un imprumut PFA de la un IFN (Institutie Financiara Nebancara), poti obtine pana la 100.000 de lei, intr-un proces 100% online sau, daca iti doresti mai mult, poti imprumuta pana la 235.000 de lei, cu ajutorul unui consultant. Perioada de rambursare este intre 12 si 24 de luni in ceea ce priveste creditele pentru capital de lucru si pana la 48 de luni in cazul creditelor pentru investitii.
Dobanda este una variabila, in functie de valoarea ROBOR la 6 luni, iar daca, din anumite motive, nu poti sa platesti rata intr-o anumita luna, poti sa amani plata pentru 30 de zile, daca ai un comportament bun de plata la creditele in derulare.
2. Marketing cu buget redus
Acum ca ai aflat cum sa tii sub control bugetul PFA-ului tau, este momentul sa cauti metode eficiente pentru a-ti promova afacerea, fara sa fie nevoie sa investesti sume mari de bani. Ei bine, acest lucru este posibil, insa procesul necesita timp, rabdare si putina creativitate. Iata trei idei de promovare cu buget redus, care sa te inspire:
- Foloseste-te de platformele gratuite de social media si fii prezent constant, pentru a-ti consolida o comunitate. Creeaza continut relevant pentru domeniul tau de activitate, interactioneaza cu audienta ta si foloseste hashtag-urile potrivite, astfel incat postarile sa ajunga la un public cat mai larg.
- Participa la evenimente locale. Implica-te in evenimente sociale, targuri si expozitii care au legatura cu activitatea ta. Acest lucru iti ofera posibilitatea de a interactiona direct cu potentiali clienti si colaboratori.
- Colaboreaza cu influenceri locali. De obicei, influencerii locali au tarife mai reduse, astfel ca vei putea sa te promovezi local cu ajutorul lor, fara sa cheltui o suma prea mare de bani. Daca identifici, in orasul sau judetul tau, oameni interesati de afacerea ta, iti vei putea extinde portofoliul de clienti si, astfel, vei inspira si mai multa incredere altor potentiali clienti.
3. Adaptarea la schimbari rapide
Sa tii pasul cu un mediu de afaceri dinamic si cu cerintele academice constante cu siguranta nu este usor si, pentru a te putea adapta in ambele medii, este necesar sa inveti sa iti organizezi eficient timpul.
Creeaza-ti un plan saptamanal, identifica sarcinile cu prioritate in ambele domenii si stabileste termene limita realiste pentru fiecare dintre ele. In acest mod, te vei putea concentra atat pe domeniul profesional, cat si pe cel academic si vei fi la curent cu toate schimbarile, pentru a actiona in consecinta.
O solutie foarte utila este tehnica Pomodoro, care se bazeaza pe utilizarea unor intervale de timp definite, numite „pomodori”, pentru fiecare sarcina in parte. Pentru a pune in aplicare aceasta tehnica, alege-ti o sarcina pe care trebuie sa o indeplinesti si seteaza un cronometru pentru 50 de minute, timp in care sa te concentrezi exclusiv pe sarcina respectiva. La final, poti sa faci o pauza de 10 minute si apoi sa reiei tehnica.
4. Construirea unei retele de sustinere
O retea de sustinere, formata din oameni de la care ai ce invata, iti poate oferi sprijin, inspiratie si informatii pe care sa le folosesti pentru a te dezvolta. Iata cum poti sa construiesti o astfel de retea:
- Participa la evenimente de networking, cum ar fi seminarii, conferinte si workshop-uri relevante pentru domeniul tau de activitate. Nu uita sa ai mereu la indemana carti de vizita, pe care sa le oferi altor profesionisti din industrie.
- Dezvolta relatii cu profesionisti din domenii conexe de activitate. De exemplu, daca esti designer grafic, poti colabora cu un fotograf sau specialist marketing, pentru a oferi pachete complete clientilor. Un mediu potrivit de a dezvolta astfel de relatii sunt retelele sociale pentru profesionisti, dedicate antreprenorilor, angajatilor si companiilor.
5. Dezvoltarea unei echipe performante
Dezvoltarea relatiilor cu alti liber-profesionisti te poate ajuta nu numai sa cresti portofoliul de servicii pe care le oferi clientilor tai, ci si sa iti creezi o echipa performanta.
Avand in vedere ca un PFA este conditionat de un numar limitat de angajati, ai putea sa consolidezi o echipa pe baza contractelor de prestari servicii, si nu a contractelor individuale de munca. Avand si un buget limitat, acestea pot fi mai profitabile pentru tine din punct de vedere fiscal.
Coordonarea unei astfel de echipe, formate din liber-profesionisti, nu este una dificila, intrucat, de obicei, acestia lucreaza independent si stiu sa isi organizeze sarcinile si timpul astfel incat sa finalizeze la timp sarcinile atribuite.
6. Depasirea obstacolelor de varsta
Desi procesul de invatare nu se opreste la nicio varsta, deseori, atunci cand esti tanar, exista preconceptia ca nu poti fi profesionist in ceea ce faci, tocmai pentru ca mai ai multe de invatat. Daca te-ai lovit si tu de astfel de preconceptii si vrei sa demonstrezi contrariul, iata ce sa faci:
- Dezvolta-ti constant abilitatile si cunostintele in domeniul tau de activitate, prin participarea la cursuri si workshop-uri.
- Adopta o comunicare formala in intalnirile de afaceri si poarta discutii deschise si clare cu interlocutorii tai.
- Construieste-ti o prezenta activa in mediul online, care sa te pozitioneze ca profesionist in domeniu. Poti face acest lucru prin postarea constanta a articolelor de blog care sa dezbata subiecte relevante si sa ofere solutii concrete la probleme din domeniul tau de activitate.
In ciuda provocarilor, calatoria spre succesul unui PFA poate fi extrem de gratifianta, daca actionezi cu pasiune, angajament si viziune clara. Profita de oportunitatile de dezvoltare pe care le ai, nu inceta niciodata sa te documentezi si construieste-ti o afacere prospera, in timp ce te bucuri si de viata de student.
Sursa foto: Shutterstock.com
Noutati




