CUM SA CRESTI EFICIENTA TRAINING-ULUI
4/4039
calendar_month 14 Aug 2007, 00:00
Reusita fiecarui proiect de training la nivel de organizatie este data, in mare masura, de modul in care, la sfarsitul lui, au fost atinse obiectivele intiale.

Insa, atunci cand se decide apelarea la serviciile unui furnizor de trainer, probabil ca cea mai mare dificultate apare in momentul in care trebuie comunicat in mod corect ceea ce se doreste in urma acestui proiect, care sunt obiectivele reale.


Stabilirea in avans a obiectivelor, a scopurilor propuse, si a modului in care vor putea fi masurate ulterior rezultatele proiectului- sunt cateva elemente care contribuie semnificativ la succesul programului.

Pentru a face acest lucru, o persoana din interiorul sau chiar din exteriorul companiei poate realiza un raport de training, tinand cont de cateva elemente esentiale, astfel incat cererea sa fie cat mai completa, mai clara si mai realista, raport care sa fie prezentat viitorului consultant de training. In acest mod, intentiile trainerului vor fi aliniate la nevoile organizatiei:

1. Situatia din organizatie

Este foarte important sa se prezinte, chiar de la inceputul raportului, o situatie reala a organizatiei in prezent, care este nivelul de pregatire al angajatilor din fiecare departament si chiar si a managerilor, o scurta istorie a firmei precum si alte detalii legate de activitatea depusa.

Daca numarul celor care vor participa la acest program nu este foarte mare, se poate intocmi o analiza personala a fiecaruia, cat mai completa, in care sa se includa toate detaliile legate de competentele si abilitatile sale.

2. Dedline-uri stricte

Un proiect amplu trebuie sa se desfasoare in etape, pentru a fi aplicat si asimilat cat mai bine. Dar si organizatia are propriile etape in care trebuie sa isi desfasoare activitatea. De aceea, chiar de la inceputul trainingului, este necesar sa se stabileasca dedline-urile pentru fiecare etapa in parte deoarece data la care se va incheia proiectul poate sa nu coincida cu obiectivele organizatiei. Astfel, daca se va stii chiar de la inceput care este data la care este necesar sa se incheie fiecare etapa, se vor putea stabili pasii necesari astfel incat succesul trainingului sa nu fie compromis.

3. Stabilirea nevoilor de training

Acest pas se poate realiza chiar cu ajutorul unui consultant de training, printr-o analiza specializata prin care sa se stabileasca care sunt puctele tari si slabe ale companiei si cat de realiste sunt obiectivele propuse. Acest lucru poate fi realizat separat, fara a fi nevoie ca persoana care a realizat analiza sa fie si persoana care va sustine proiectul de training (exista atat firme specializate doar in analiza nevoilor de training, cat si firme de training care realizeaza si analiza anterioara si ulterioara).