Fara experienta, dar cu pretentii mai mari. Tinerii cer mai multi bani pentru internship si joburi entry-level
4/42592
calendar_month 28 Iul 2023, 12:07

La inceput de cariera si fara experienta, tinerii au de la an la an pretentii mai mari. Cer mai multi bani atat pentru internshipuri cat si pentru joburile entry-level. Un studiu realizat de compania de cercetare Catalyst Solutions pentru platforma de recrutare online Hipo.ro arata ca in ultimii doi ani, in zona IT, pretentiile salariale au crescut si cu 2000 de lei.

Generatia Z pe Piata Muncii in 2023

Studiul cuprinde raspunsurile a 750 de tineri, reprezentanti ai Generatiei Z, in ceea ce priveste asteptarile salariale. Cu toate ca nu au multa experienta sau chiar nu au lucrat deloc si aplica pentru primul internship, tinerii au pretentii salariale crescute, comparativ cu ultimii doi ani. Motivul principal il reprezinta nevoia de a-si acoperi traiul si cheltuielile specifice, dar si investitia pe care sustin ca au facut-o in anii de studiu.

Conform studiului „Generatia Z pe Piata Muncii in 2023”, realizat de Catalyst Solutions, media salariilor dorite pentru pentru programele de internship de incadreaza intre 1700 si 3000 lei net. Pentru joburile entry-level, asteptarile salariale ale tinerilor sunt intre 3200 si 5000 lei.

Pentru joburile entry-level, tinerii cu studii in IT&C cer in medie un salariu net de 5000 lei, in inginerie 4000 lei, in aria business 3500 lei, iar in stiinte sociale 3200 lei.

Un tanar care cerea putin peste 3000 de lei in 2021 pentru un job in zona IT&C, in 2023 are asteptari de 5000 de lei.

Dragos Gheban, Managing Partner Hipo.ro:

Acum 2 ani, tinerii care aplicau la joburi in IT&C cereau la angajare cu aproape 60% mai putin fata de asteptarile lor salariale din prezent. Angajatorii sunt constienti de aceasta crestere si in celelalte industrii, iar din acest motiv aleg sa comunice transparent pachetul salarial oferit pentru joburile deschise pe Hipo

Cat poate castiga un tanar la inceput de cariera?

Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro