STUDENT SI PRESEDINTE

calendar_month 25 Ian 2008, 00:00
Cum am putea insa, ca in timpul studentiei sa ocupam functii la care indraznim sa visam doar dupa terminarea facultatii si dupa ce acumulam experienta in domeniu? Raspunsul este destul de simplu: organizatiile studentesti.
Chiar daca functia de presedinte a unei astfel de organizatii nu se compara cu cea de presedinte a unei companii, ea nu este totusi de neglijat. Sunt studenti care au ales pe langa facultate si aceasta provocare si au ajuns sa-si construiasca astfel o adevarata `cariera`.
Daca in cazul Universitatii Babes-Bolyai sau a Universitatii Tehnice, pozitia cea mai inalta de pe scara ierarhica este cea de presedinte al organizatiei, in cazul Universitatii de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara, situatia sta altfel. Cea mai inalta pozitie ierarhica este cea de presedinte al Federatiei Asociatiilor Studentesti a Universitatii de Stiinte Agricole si de Medicina Veterniara (FAS-USAMV pe scurt). In momentul de fata, federatia inglobeaza Asociatia Studentilor din Caminul Agronomia, Asociatia Studentilor Medicinisti Veterinari, Asociatia Studentilor Zootehnisti si Asociatia Studentilor Horticultori.
In anul 2000 cele patru asociatii s-au unit in cadrul unei federatii pentru a facilita comunicarea in principal cu conducerea universitatii. Responsabilitatea presedintelui federatiei este implict mai mare. FAS are in principal rolul de a facilita comunicarea intre studenti si conducerea universitatii. `In primul rand, totdeauna ducem problemele studentilor mai departe`, declara Petru Burduhos, presedintele FAS-USAMV. Periodic se organizeaza intalniri cu membrii celor patru asociatii pentru a se discuta problemele studentilor, iar apoi se ia legatura cu reprezentantii din conducerea universitatii.
`La aceste sedinte pot participa toti studentii interesati`, spune Petru Burduhos. In activitatea sa, presedintele FAS-USAMV este ajutat de doi vicepresedinti. Din consiliul de conducere al federatiei fac parte si presedintii celor patru asociatii. Departa- metele in cadrul carora membrii pot activa sunt in fiecare asociatie aceleasi: relatii cu publicul, imagine si marketing. Doritorii pot sa se inscrie cand doresc. Nu exista nici interviu de recrutare si nici anumite perioade in care se desfasoara inscrieri. Singura conditie ca un student sa dobandeasca calitatea de membru activ, este sa se implice constant in activitatile organizatiei. `Daca nu in fiecare zi sa treaca pe la organizatie, cel putin o data la doua zile`, sustine Presedintele FAS-USAMV. Din cei aproximativ 6000 de studenti ai universitatii, in jur de 3000 sunt membri intr-una dintre cele patru asociatii. Numarul membrilor activi in cadrul federatiei se ridica la un total de aproximativ 150 de studenti.
In cadrul federatiei, fiecare asociatie are proiectele proprii si multe dintre acestea se desfasoara sub forma unor activitati practice, care aduc insa si beneficii societatii. Un exemplu il ofera cei de la medicina veterinara, care instaleaza un cort in fata Casei de Cultura a Studentilor si ofera gratuit consultatii pentru caini, pisici si alte animale de casa. Cei de la Facultatea de Agricultura si Horticultura se ocupa cu taiatul pomilor in livezi si ofera si ei consultatii pe teme agrare, viticole sau horticole.
Unul dintre proiectele principale pe care trebuie sa le organizeze FAS-USAMV este `Agronomiada`, care contine doua sectiuni: cea de sport si cea stiintifica. Anul trecut s-au ales de la fiecare facultate cate doua materii si s-au organizat diferite acti- vitati practice in domeniile respective. `Agronomiada` se organizeaza in orasele din tara, care au universitati de acelasi profil cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Locatia este mereu alta, anul viitor urmand sa se tina la Timisoara. Urmatorul pas ar fi transformarea acestui eveniment dintr-unul national, intr-unul international, la care ar fi invitate universitati din tari precum Croatia, Bulgaria sau Republica Moldova.
Activitatea intr-o asociatie din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara se deosebeste intr-o oarecare masura de activitatea intr-o alta organizatie, in primul rand datorita profilului, dar in final rezultatul este acelasi, dupa cum declara si Petru Burduhos. Studentul `isi largeste in primul rand orizontul, iar in al doilea rand este motivat ca si dupa ce termina facultatea sa se implice in diferite activitati`. O data ce devii membru activ, te obisnuiesti sa fii intreprinzator si asta se poate transforma intr-un mod de viata.
Redactor: Ana-Maria MOISA - Ziarul Studentesc Cluj

Noutati




