Mai ales daca urmezi o facultate dintr-un oras universitar mare, diminetile in care ai cursuri pot fi adevarate provocari. Este nevoie de putina organizare, astfel incat sa te asiguri ca nu intarzii. Daca nu stii cum sa faci acest lucru, nu te ingrijora, fiindca organizarea este un aspect care se invata prin exercitiu si planificare.
De aceea, iata cateva strategii pe care le poti folosi pentru a nu mai intarzia la cursuri (fara a mai fi nevoie sa pleci in mare graba, fara sa mananci sau fara sa te hidratezi).
1. Alege-ti vestimentatia inca din ziua precedenta
Cu siguranta, dimineata poate fi destul de enervant sa iti cauti hainele potrivite si sa realizezi ca acestea fie nu sunt calcate, fie nu se asorteaza. Stabileste din timpul serii tinuta pe care vrei sa o porti a doua zi si asigura-te ca hainele sunt curate si arata corespunzator. De asemenea, in mod preventiv, poti sa adaugi tinutei tale si un articol mai gros sau mai subtire, pentru a te adapta temperaturii de afara, in cazul in care vestimentatia stabilita nu corespunde cu vremea.
Tot cu o seara inainte pregateste-ti fondul de ten, fardul de pleoape, rimelul si celelalte ustensile ale unei truse machiaj, astfel incat dimineata sa nu depui un efort suplimentar pentru a le gasi prin casa.
2. Dormi suficiente ore
Pentru a te trezi la timp, este esential sa dormi suficiente ore in timpul noptii. Altfel, probabil ca vei amana alarmele, vei resimti oboseala si nu vei avea niciun chef sa te ridici din pat. Acest lucru probabil ca te va determina fie sa intarzii la cursuri, fie sa lipsesti.
Planifica-ti eficient timpul, incearca sa iti stabilesti un orar fix de somn si vei observa ca, odata ce te vei odihni suficient, vei reusi sa te trezesti la timp si vei avea destula energie pentru a-ti duce la indeplinire planurile.
3. Pregateste-ti micul dejun din timp si consuma alimente nutritive
Cu toate ca, atunci cand esti pe fuga, ai probabil tendinta de a sari peste micul dejun pentru a salva niste timp, acest lucru poate fi in defavoarea ta. Asa ca, planifica-ti si pregateste-ti micul dejun din timp. De exemplu, seara iti poti fierbe un ou pe care sa il pastrezi la frigider pentru a doua zi sau poti pregati o tigaie cu ulei, astfel incat dimineata doar sa pornesti aragazul si sa prajesti un ou ochi. Totodata, cateva legumele si fructe pe care vrei sa le consumi pot fi taiate si depozitate in frigider, intr-o caserola inchisa ermetic.
In general, micul dejun nu este o masa care necesita o planificare riguroasa si un efort prea mare. Insa, este important sa consumi alimente hranitoare si sa ai un meniu bogat si echilibrat in proteine si nutrienti. Nu uita, de asemenea, sa consumi suficienta apa: un pahar de apa pe stomacul gol este chiar recomandat.
4. Stabileste rutele de transport si asigura-te ca vei fi la timp in statie
Nu in ultimul rand, un alt aspect esential pe care sa il iei in considerare este distanta dintre locuinta ta si facultate. Cel mai probabil, daca locuiesti intr-un oras mai mare, dimineata este trafic intens. De aceea, planifica-ti traseul, estimeaza timpul in care vei ajunge la facultate si urmareste orarul mijloacelor de transport cu care poti calatori (in cazul in care nu folosesti masina personala). Astfel, vei reusi sa fii la timp in statie pentru a nu rata autobuzul sau metroul.
Asadar, pentru a nu mai considera diminetile un calvar si pentru a ajunge la timp la cursuri, organizeaza-te inca din seara de dinainte, alege-ti imbracamintea si pregateste-ti micul dejun. Totodata, nu uita sa acorzi suficienta importanta orelor de somn, astfel incat sa te odihnesti si sa ai energie pe tot parcursul zilei.
Sursa foto: Pexels