5 explicatii stiintifice pentru comportamentul uneori de neinteles al adolescentilor!
3/35980
calendar_month 12 Feb 2015, 00:00
Toata lumea stie ca adolescenta este una dintre cele mai dificile perioade din viata noastra, pentru ca incepem sa ne punem tot mai multe intrebari in legatura cu lumea din jur si cu rolul nostru in aceasta lume complicata si incercam sa ne gasim propriul drum in ea.

Cum multi dintre voi, la cei 18,19, 21 de ani ai vostri inca mai incercati sa deslusiti tainele adolescentei, va prezentam mai jos explicatiile date de stiinta pentru unele comportamente specifice acestei varste:

1. Asumarea de riscuri

Toti adoescentii isi asuma tot felul de riscuri inutile, dar asta nu se intampla din cauza ca adolescentii nu se gandesc la riscurile implicate ci pentru ca sa gandesc la aceste riscuri mai mult decat adultii. Acest lucru s-ar datora faptului ca creierului nostru ii trebuie mai mult timp pentru a se forma definitiv decat s-a crezut pana acum. La adolescenti, lobul frontal (raspunzator pentru luarea deciziilor) nu este la fel de conectat la restul creierului precum la adulti. Asta inseamna ca adolescentii pur si simplu nu pot lua o decizie la fel de repede ca si adultii. Adolescentilor le ia mai mult cu 170 de milisecunde pentru a examina consecintele unei decizii, de aceea, cel mai probabil ei vor decide de cele mai multe ori ca merita sa isi asume un anumit risc.
2. Se lasa usor influentati de anturaj
Atunci cand anturajul intervine, adolescentilor le este si mai greu sa evite riscurile. Asadar, atunci cand prietenii unui adolescent vor dori sa faca ceva riscant, acesta va ceda si el opiniei grupului tocmai pentru ca ii este dificil sa ia decizii de unul singur. Studii RMN efectuate pe creierul adolescentilor au aratat ca acestia se comporta foarte diferit cand vine vorba de asumarea riscului de unii singuri sau in prezenta unui adult, respectiv in prezenta prietenilor. Scanarile au aratat ca centrul recompensei devine mult mai activ la un adolescent in prezenta prietenilor decat la un adult. Asadar, in timp ce adolescentul petrece acel timp mai indelungat pentru a lua o decizie, el trebuie sa lupte si cu device-urile interne care il indeamna sa faca ceva ce il va face sa se simta bine. Pe masura ce ne maturizam insa, placerea de a ne asuma riscuri in prezenta prietenilor, se diminueaza.
3. Lipsa de concentrare
In timp ce fizic, un adolescent se aseamana mai mult cu un adult, psihic acesta seamana mai mult cu un copil. Procesele de „rearanjare” din creier, fac ca un adolescent de 14 ani sa se comporte pentru un timp asemenea unui bebelus mofturos si capricios. In timpul unui test dat unor adolescenti, oamenii de stiinta au observat ca adoescentii au o cantitate foarte mare de materie cenusie in locul frontal, aceasta urmand sa scada odata cu inaintarea in varsta. Insa in momentul adolescentei, ea face ca indivizii sa fie tentati sa proceseze tot ce e in jurul lor, fiindu-le mai greu sa proceseze un singur lucru, precum testul din cazul de fata. Odata ce lobul frontal se mai elibereaza de materie cenusie, ne va fi tot mai usor sa ne concentram pe un singur lucru (acest lucru se intampla in jurul vastei de 30 de ani).
4. Deruta emotionala
Adolescentii au tendinta sa interpreteze gresit emotiile si sentimentele celor din jurul lor, asta pentru ca ei judeca aceste aspecte ale vietii cu o cu totul alta parte a creierului decat adultii. Asadar in timp ce adolescentii interpreteaza emotiile cu ajutorul partii creierului numita amigdala, adultii folosesc aceasta parte a creierului pentru logica si ratiune. Asadar, daca expresia ta denota la un moment dat dezamagire, un adolescent va interpreta cel mai sigur aceasta expresie ca fiind una de furie. Judecand gresit emotiile oamenilor, adolescentii vor reactiona de cele mai multe ori irational in fata sentimentelor celor din jur.
5. Fluctuatii de inteligenta?
In timp ce oamenii de stiinta credeau pana acum ca IQ-ul unei persoane ramane acelasi de-a lungul vietii, de curand au descoperit ca acesta poate inregistra fluctuatii importante in adolescenta din cauza schimbarilor care au loc in creier. In adolescenta, materia cenusie are o multime de sinapse suplimentare care ajuta creierul sa proceseze si sa stocheze informatii. Pe masura ce inaintezi in varsta insa, creierul incepe sa elimine sinapsele care nu sunt folosite atat de des. Cercetatorii au aratat ca in copilarie un imens „val” de sinapse sunt eliminate din creier si ca in adolescenta are loc un proces asemanator poate si mai puternic. Acesta este unul din motivele pentru care un copil poate invata o limba straina mai repede decat un adult, au mai multe sinapse pentru a stoca informatia.



Foto: mentalfloss.com