5 explicatii surprinzatoare care te vor ajuta sa intelegi esecul
3/36312
calendar_month 20 Mar 2015, 00:00
Esecul in viata nu poate fi evitat, insa, din fericire, iti poti controla modul in care reactionezi intr-o astfel de situatie. Din punct de vedere psihologic, cel mai indicat lucru pe care trebuie sa il faci dupa un esec este sa analizezi cum iti afecteaza acesta gandurile, sentimentele si comportamentul. Iata mai jos cateva modalitati surprinzatoare prin care poti transforma esecul intr-un lucru constructiv:

1. Esecul face aceleasi obiective sa para mai putin realizabile

Intr-un experiment, niste indivizi au fost rugati sa arunce o minge de fotbal pe un teren nemarcat, astfel incat sa atinga un punct desemnat pentru gol. Apoi, li s-a cerut sa estimeze la ce distanta a fost acel punct. Persoanele care nu au reusit sa arunce atat de departe au estimat distanta ca fiind mult mai mare decat cei care au nimerit punctul de gol. Cu alte cuvinte, esecul ne face sa percepem in mod denaturat obiectivele si sa le vedem ca fiind si mai putin realizabile. Asadar, ar trebui sa ignori perceptiile pe care le ai dupa un esec, pentru ca sunt distorsionate.
2. Esecul te face sa percepi distorsionat si propriile abilitati
Ca si in cazul obiectivelor, esecul te face sa iti percepi distorsionat abilitatile. Daca mergi la un interviu de angajare si pici interviul, ulterior ai tendinta sa te invinuiesti ca nu esti suficient de inteligent, pregatit, descurcaret etc. Dar inainte de a merge la interviu te simteai pregatit, capabil, inteligent, motiv pentru care te-ai si prezentat la interviu. De ce acum vezi lucrurile altfel? Din cauza esecului. Asadar, tine minte pe viitor de acest lucru pentru a nu iti subestima capacitatile si a nu-ti diminea sngur sansele de a obtine ceva mai bun in viata.
3. Un singur esec iti poate provoca o frica inconstienta de esec
Esecul este o „rana emotionala” si ca orice rana, poate lasa in urma o cicatrice. Aceasta cicatrice poate fi o frica inconstienta de esec, care te va stopa in viitor sa te bucuri de succes. Asadar, in loc sa te zbati pentru a avea succes si pentru a obtine ceea ce iti doresti cu orice pret, vei prefera sa ramai in zona ta de confort, fara a-ti asuma riscuri majore si fara a face pasi prea indrazneti. Asta pentru ca nefacand nimic nu vei putea esua dar nici nu vei obtine nimic din ceea ce iti doresti...
4. Frica de esec poate fi mostenita de la parinti
Studiile au aratat ca parintii care au o frica de esec exacerbata, o pot transmite inconstient copiilor. Asadar, acestia vor reactiona cu asprime sau se vor retrage emotional cand copiii lor vor avea un esec, modalitate prin care le vor transmite copiilor mesajul ca esecul este inacceptabil. In felul acesta ridica miza copiilor lor si le dezvolta o teama de esec si mai mare.
5. Vointa e ca un muschi: are nevoie de odihna si glucoza pentru a functiona bine
Asa cum muschii tai devin obositi cand sunt suprasolicitati, asa si vointa ta poate esua cand este suprasolicitata sau insuficient hranita. Creierul nostru are nevoie de glucoza pentru a functiona corespunzator. Cand nu e suficienta, resursele noastre cognitive (concentrare, atentie), functiile noastre executive(planificarea, luarea deciziilor) si vointa noastra incep sa scada. De aceea, unele diete foarte stricte, distrug vointa unei persoane, acestea ajungand sa dea iama la un moment dat in alimente fara a se mai controla, uitand cat de mult s-au chinuit ca sa slabeasca si cat de mult vor munci ca sa scape de caloriile consumate irational.



Asadar, stilul de viata este esential pentru vointa ta si pentru a evita sa fii rapus de un esec: mananca echilibrat, odihneste-te si acorda-ti o pauza atunci cand te simti suprasolicitat. Avand controlul vointei tale, faci un lucru esential pentru a putea depasi in viitor un esec.

Foto: natashaleitedemoura.com