7 obiceiuri care te vor ajuta sa atingi maturitatea emotionala!
3/36602
calendar_month 27 Apr 2015, 00:00
La 20 de ani, multe dintre deciziile pe care le luam isi au punctul de plecare mai degraba in emotii si mai putin in ratiune si logica. Vrem sa studiem cinematografia pentru ca ne plac filmele, fara a ne gandi daca suntem inzestrati pentru acest domeniu, ne indragostim de o anumita persoana pentru ca e deosebit de frumoasa, fara a tine cont daca firile si preocuparile noastre sunt cat de cat compatibile, etc...

Si pentru ca la aceasta varsta nu esti inca suficient de matur din punct de vedere emotional, multe dintre deciziile si strategiile noastre se pot dovedi mai tarziu a fi gresite. Ce poti face pentru a urgenta putin maturizarea emotionala? Iata cateva sugestii in randurile de mai jos:
1. Gaseste motivele corecte pentru a te indragosti
La 20 de ani ti se pare ca dragostea si ratiunea nu au nimic in comun, de aceea motivele pentru care te indragostesti cel mai adesea la aceasta varsta sunt un trup sau un chip frumos. Din ecuatie sunt scoase automat interesele comune, atitudinea fata de viata si cei din jur, adevaratele valori, si, in felul acesta, nu e de mirare ca relatiile la aceasta varsta mor la fel de repede precum se infiripa. Nu ignora atunci cand incepi o relatie semnalele de alarma pe care le ti le transmite un individ. Daca esti capabil sa identifici o persoana superficiala, nepoliticoasa, profitoare, usuratica si poti trece peste emotia pe care ti-a trezit-o initial urmandu-ti ratiunea, atunci inseamna ca esti deja o persoana suficient de matura din acest punct de vedere.

2. Schimba-ti prietenii
Viata se schimba pe masura ce inaintam tot mai mult in ea si la fel si ideile si nevoile noastre. Oameni cu care la un moment dat in viata eram prieteni si impartaseam o multime de lucruri in comun, pot deveni in timp, odata cu schimbarile din viata noastra, total diferiti de noi, cu preocupari si idei complet nepotrivite cu ale noastre. In aceste conditii, cand simtim ca nu mai avem nimic in comun cu cineva, e si normal sa mergem mai departe, acceptand faptul ca relatiile noastre se schimba odata cu interesele si preocuparile noastre. De ce sa te simti obligat sa te vezi cu cineva cu care nu mai ai nicio afinitate doar pentru ca ati fost o perioada de timp prieteni?

3. Nu mai face alegeri paguboase
Imaturitatea se soldeaza de multe ori cu decizii care ne falimenteaza mental, spiritual si financiar. Dar, din pacate, trebuie sa crestem la un moment dat. Asta inseamna ca vom opta pentru decizii sustinute de o logica in spate si nu de un impuls irational. O persoana matura din punct emotional nu se va lasa coplesita de dorinta de a face un anumit lucru, numai din curiozitate sau pentru a trai o satisfactie de moment. O persoana matura va analiza in perspectiva consecintele acelei decizii si va mai reflecta inca o data daca merita sau nu sa actioneze astfel.

4. Invata din greseli
Sa cresti comportamental si spiritual inseamna sa stii sa inveti din greseli. Cu totii facem greseli, dar nu toti suntem capabili sa similam lectia predata de ele. Acorda-ti un moment de gandire dupa fiecare greseala, acorda-ti ragazul necesar sa intelegi unde ai gresit si aplica aceasta lectie invatata in viitor. Cand vei intalni o situatie asemanatoare in viata in viitor, vei fi capabil sa faci repede analogii cu situatii trecute si sa stii cel putin ce NU trebuie sa faci.

5. Include maturitatea emotionala in munca ta
La 20 de ani, energia si entuziasmul varstei te pot face sa ignori anumite aspecte esentiale pe care le presupune un job. Indiferent cat de bun si sigur pe tine esti, exista cateva modalitati subtile prin care poti accede si mai sus. Invata sa asculti pana la capat, indiferent ca este vorba de problema unui coleg sau de anumite sugestii date cu privinta la modul tau de lucru, invata sa rationezi si sa oferi un raspuns bazat pe gandire si nu pe impulsuri de moment, invata sa spui multumesc de fiecare data cand e cazul, pentru ca, umilinta face parte din procesul tau de maturizare profesionala.

6. Invata sa iei o pauza
Multi oameni mult mai maturi decat tine in privinta varstei nu au reusit sa isi insuseasca aceasta lectie. Este vorba despre pauza sau momentul de ragaz pe care este indicat sa ni-l acordam inainte de a raspunde in cadrul unui conflict sau inainte de o decizie majora. Maturitatea emotionala presupune sa stii ca raspunsul sau decizia luata sub influenta unei emotii puternice sau atunci cand esti nervos, nu este niciodata cea pe care ai lua-o in lipsa acestor circumstante. Daca este vorba de o cearta, nu te grabi cu un raspuns care ar putea rani. Asculta si incearca sa duci conversatia mai degraba spre analiza faptelor decat pe acuzatii si jigniri, iar daca esti pus in situatia de a lua o decizie importanta, nu te lasa constrans de factorul „acum”. Cere timp pentru a reflecta pe indelete: o ora, o zi, o saptamana etc.

7. Stabileste-ti limite
O persoana matura stie ce poate accepta si ce nu, stie ce poate tolera si ce nu, stie ce poate trece cu vederea sau nu. Aceste lucruri devin o parte a personalitatii noastre odata cu inaintarea in varsta si cu trecerea prin mai multe experiente. Odata ce au fost stabilite, nu lasa pe nimeni sa le incalce, doar daca nu esti de parere ca altcineva poate sti mai bine decat tine ce e bine si ce nu e bine pentru tine. Avand aceste limite trasate, vei sti cu siguranta cand un job e potrivit sau nu pentru tine sau cand o relatie amoroasa poate continua sau nu fara a suferi rani emotionale.
Foto: management-issues.com