Avantajele telemuncii pentru angajati si angajatori
3/38548
calendar_month 05 Oct 2017, 00:00
Ce este telemunca?

Telemunca înseamnă munca la domiciliu folosind tehnologia modernă pentru a păstra legătura cu angajatorul. Telemunca se poate desfășura oriunde în afară de zona tradițională de lucru. Se poate lucra de acasă sau dintr-o cafenea. Orice locație este potrivită atât timp cât asigură un mediu confortabil pentru buna desfășurare a activității lucrative. Suportul tehnic include obiecte folosite pentru muncă. Pentru telemuncă sunt necesare un PC sau laptop cu conexiune activă la internet. Unii angajați folosesc email-ul, faxul, telefonul mobil sau un echipament pentru videoconferință.

Orele de lucru pot varia atât timp cât angajatul termină ce i se dă de făcut în termenul stabilit.

Avantaje ale telemuncii pentru angajați și angajatori:

Nu există cheltuieli pentru îngrijirea copiilor

Telemunca îi ajută pe cei care muncesc să reducă cheltuielile pentru îngrijirea copiilor. Pentru părinții singuri, îngrijirea copiilor contează foarte mult. Ei trebuie să aibă grijă de copii și să meargă și la muncă. În plus, nu le place să stea departe de cei dragi. Cu toate acestea, munca la distanță este o soluție excelentă pentru a reduce cheltuielile destinate îngrijirii copiilor. De asemenea, oferă angajaților mai mult timp pentru familie.

Posibilitatea de a lucra de acasă ajută părinții să lucreze în timp ce își cresc copiii. Ei nu mai sunt nevoiți să piardă timpul cu deplasările. Telemunca oferă o soluție ușoară de a economisi timp. Le dă posibilitatea oamenilor să petreacă mai mult timp cu prietenii. Acest lucru îi face mai fericiți și mai loiali. Oamenii au posibilitatea de a lucra când și unde ei pot fi mai eficienți, ceea ce îmbunătățește productivitatea.

Pe lângă creșterea productivității, munca la distanță ajută și companiile, permițându-le să recruteze cei mai buni oameni, indiferent de locul în care trăiesc. Telemunca este o soluție benefică atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.

Telemunca crește productivitatea

Studiile arată că persoanele care au un program de lucru flexibil contribuie la o creștere a productivității. De ce? Fiindcă se pare că oamenii sunt mai fericiți și mai puțin stresați atunci când au un anumit control asupra vieții lor profesionale.

Telemunca ajută angajatorii în procesul de recrutare

Recrutarea și formarea noilor angajați este un proces costisitor. Companiile caută mereu modalități de a-și îmbunătăți procesele de recrutare și de a-și păstra angajații. Flexibilitatea și telemunca pot ajuta în ambele privințe. Dorința de a recruta oameni aflați la distanță extinde potențialul găsirii de oameni pregătiți din punct de vedere profesional, mai ales atunci când vine vorba de mii de oameni care își doresc un loc de muncă flexibil. De asemenea, studiile arată că lucrătorii flexibili sunt mult mai mulțumiți și, prin urmare, este mai puțin probabil să părăsească o companie. Mai mult, companiile care oferă flexibilitate au un cuvânt de spus, atât pe plan intern, cât și pe plan extern, ceea ce poate fi benefic pentru recrutare.

Telemunca îmbunătățește moralul

Lucrătorii care pot munci de la distanță și au un program de lucru flexibil tind să fie mai sănătoși, atât fizic cât și emoțional. Se pare că stresul este mult mai scăzut în rândul celor care muncesc de la distanță. Studiile arată că, de asemenea, flexibilitatea este bună pentru creier, facându-i pe angajați mai fericiți și mai creativi. În plus, telemunca îmbunătățește moralul.Telemunca este eco-friendly

Pentru a ajuta angajații să se simtă mai bine și să fie mai productivi, telemunca poate ajuta companiile să contribuie la reducerea schimbărilor climatice. Eliminarea sau reducerea transportului cu mașina sau cu avionul contribuie la reducerea poluării și emisiilor de gaze cu efect de seră. Utilizarea corectă a videoconferințelor și a altor instrumente de comunicare la distanță poate ajuta companiile să reducă călătoriile de afaceri, ceea ce reduce și poluarea. Oamenii care lucrează de acasă folosesc de asemenea mai puțină electricitate, mai puține consumabile și mai puține echipamente de birou, reducând pierderile. Cine își dorește o afacere ecologică, flexibilitatea ar trebui să facă parte din cultura sa.

Telemunca este rentabilă

După cum am menționat, flexibilitatea duce, de obicei, la îmbunătățiri în recrutarea și menținerea angajaților. Deoarece angajarea și formarea noilor angajați este costisitoare, acesta este un beneficiu evident în ceea ce privește costurile. Companiile care optează pentru telemuncă pot, de asemenea, economisi bani pentru achiziționarea sau închirierea spațiilor de birouri, deoarece vor avea nevoie de mai puține spații pentru lucrătorii locali. Flexibilitatea muncii tinde, de asemenea, să reducă absenteismul angajaților și poate permite companiilor să își adapteze mai ușor salariile la schimbările de sezon sau de locuri de muncă, generând beneficii suplimentare de cost. În cele din urmă, când angajații unei companii lucrează de acasă, compania nu trebuie să-și facă griji cu privire la pierderea productivității atunci când se întrerupe curentul, are loc o furtună sau alt dezastru natural care îi împiedică pe angajați să ajungă la muncă.

Așadar, se poate observa că, atunci când angajații și angajatorii optează pentru telemuncă, viața tuturor devine mai bună.

În România, Euramis Consulting este firma de prestări servicii securitatea și sănătatea muncii (SSM) și situații de urgență (SU), cu 20 de experiență, care încă din anul 2008 oferă o platformă e-learning benefică pentru cei care vor să opteze pentru telemuncă. Telemunca nu exclude obligațiile angajatorului și angajatului privind securitatea muncii și situațiile de urgență, acestea fiind foarte multe !Euramis Consulting s-a specializat pentru oferirea asistenței tehnice și juridice pentru conformarea cu cerințele legale SSM-SU în cadrul telemuncii, atât pentru angajator cât și pentru angajat.