Berea ?i trabucul - ce au n comun?

calendar_month 14 Dec 2016, 00:00
Când te gândești la trabuc, prima băutură care îți va veni cel mai probabil în minte este coniacul. Asocierea este firească dacă ar fi să ne gândim la natura atât de aristocrată a celor două.
Ți se va părea, astfel, destul de neobișnuit să pui la un loc trabucurile cu....prea populara bere. În timp ce trabucurile te conectează automat la o atmosferă distinsă, gravă, selectă, fiind simbol al prosperității, al burgheziei, berea te duce mai degrabă cu gândul la clasa de mijloc a oricărei societăți, oameni cu așteptări simple, obișnuiți să-și petreacă serile în fața unui televizor alături de un accesibil pachet de țigări.
Și totuși: pentru că lucrurile se schimbă, odată cu ele se reinventează și preferințele noastre atât pentru produse cât și pentru asocieri. Așa se face că astăzi, comuna bere se regăsește în lista băuturilor complementare unui trabuc de clasă, alături de coniac, whisky, vin, etc. E drept că nu orice calitate de bere - ci doar cea superioară - și nu orice tip - ci fiecare aromă de trabuc trebuie asociat cu un anume fel de bere.
Atunci când evaluezi un trabuc te raportezi la calitatea tutunului pe care îl conține, culoarea învelișului, lungimea sa și diametrul inelului.
În ceea ce privește berea, aceasta este preparată din drojdie, malț de orz, hamei și apă. În funcție de fiecare rețetă, toate aceste ingrediente sunt amestecate și supuse unui anumit proces de fermentație. Asemenea trabucului, berea are și ea corp, culoarea și tărie - principale elemente de evaluare a calității și caracterului acesteia. Este, astfel, important să știi cum vor fi potrivite caraterele celor două - trabuc și bere - pentru a obține combinația perfectă.
- Trabucurile cu lungime medie bazate pe un mix de arome puternice și accente de lemn de cedru și cafea pot fi combinate cu succes cu o bere neagră cu bază cremoasă, arome puternice de malț și note de caramel. Ambele caractere puternice, își vor potența reciproc cele mai subtile note fără a trece în plan secund aromele de bază.
- Berea de culoarea abanosului cu o cremozitate abundentă și note de ciocolată cu persistență prelungită este în armonie perfectă cu trabucul cu gust intens de cireșe și vanilie.
- Unui trabuc de tipul Romeo y Julieta cu intensitatea medie, arome florale și gust de cafea proaspăt măcinată i se alătură armonios o bere de culoare aurie, aromă puternică și spumă cremoasă.
- O combinație reușită este dată și de asocierea unui trabuc cu aromă cremoasă de cedru și cafea și accente de ciocolată dulce-amăruie cu o bere aromată cu accente de citrice și un mix de nuanțe amărui și dulci.
Noutati




