BOLILE DE CARE SUFERA BARBATII IN FUNCTIE DE VARSTA
6/6897
calendar_month 21 Ian 2008, 00:00

Intre 46 si 55 de ani, barbatii sunt predispusi la boli coronariene, infarcte si bronsite cronice. Tot ceea ce face un barbat intre 16 si 25 de ani ii afecteaza sanatatea mai tarziu.


Speranta de viata a crescut cu 60% in ultimii 100 de ani. Acest lucru s-a produs ca urmare a imbunatatirii serviciilor medicale, a alimentatiei si a conditiilor de munca. Astfel, un barbat de 30 de ani poate spera ca va trai, cel putin, pana la 78 de ani.


Cu toate acestea, daca un barbat nu se duce periodic la medic sa faca un control de rutina, este oricand in pericol, sustin specialistii. Fara o dieta corecta si miscare fizica, speranta de viata poate scadea foarte mult. Barbatii cu varste intre 16 si 25 de ani pot avea probleme doar din cauza unor malformatii cu care s-au nascut sau din cauza unor accidentari.


La aceasta varsta mai exista pericolul drogurilor, al batailor de strada sau al consumului excesiv de alcool, avertizeaza medicii. Problemele pot aparea in segmentul de varsta 26-35 de ani. La aceasta etate pot aparea primele semne ale unei viitoare boli vasculare si creste predispozitia la diabet. La aceasta varsta, barbatul trebuie sa fie constient ca trebuie sa-si monitorizeze tensiunea arteriala, nivelul de colesterol din sange si cantitatea de tesut adipos "adunata".


Daca acesti factori sunt monitorizati, atunci cand apar problemele, ele pot fi tratate din timp, mai spun cercetatorii. in segmentul de varsta 36-45 de ani, atentia trebuie sporita. Zonele de piele unde au avut loc arsuri in copilarie si locurile expuse cu preponderenta la soare trebuie verificate. La aceasta varsta este foarte posibil sa isi faca aparitia cancerul de piele. Orice schimbare si anomalie trebuie discutate imediat cu un medic de specialitate.


Riscul cancerului de prostata creste daca au fost cazuri in familie


De asemenea, barbatii care au avut in familie rude care au suferit cancer de prostata sunt predispusi la a-l manifesta si ei la aceasta varsta, adauga specialistii. De aceea, este recomandat ca macar o data pe an sa se faca analiza de sange (PSA) care sa determine din timp eventualele probleme. intre 46 si 55 de ani, barbatul incepe sa-si piarda parul si apar probleme de potenta.


Alaturi de aceste doua afec­tiuni, apar si alte semne ale im­batranirii organismului. Aces­te semne pot fi intarziate daca se tine seama de anumite reguli. in special daca exista un risc pronuntat de boli car­dio­vas­culare, e obligatoriu sa se ia in considerare faptul ca exercitiile fizice trebuie sa fie la ordinea zilei.


Barbatii de aceasta varsta trebuie sa fie constienti ca sunt in perioada cand sunt predispusi la boli coronariene, hipertensiune, in­farct sau bronsite, mai spun medicii. Identificarea acestora din timp poate scuti pacientul de viitoarele complicatii. Mai mult, orice barbat trebuie sa stie ca poate sa se protejeze sin­gur prin mentinerea unui strat adipos redus, prin men­tinerea colesterolului cu putin sub limitele normale si prin tinerea sub control a tensiunii arteriale.


Peste 65 de ani, creste incidenta afectiunilor sistemului nervos


Intre 56 si 65 de ani, cancerul de prostata este cea mai frecventa forma de cancer care afecteaza barbatii. Ceea ce este mai rau este faptul ca acesta este fatal in 50% dintre cazuri. Mai mult, cancerul de prostata face ca bolile vasculare sa fie mai pronuntate.


Barbatii cu varste peste 65 de ani sunt mai predispusi la afectiuni ale sistemului nervos. La aceasta varsta, barbatii sunt mai predispusi la dementa, in special la forma numita Alzheimer. Tot din categoria dementei fac parte dementa vasculara si Parkinsonul. Desi studiile facute pentru aceste afectiuni sunt foarte numeroase, tratamentele certe intarzie sa apara. Barbatii trebuie sa stie ca singura sansa de a scapa de aceste probleme este ca de-a lungul vietii sa aiba o alimentatie sanatoasa, echilibrata si sa faca mult sport.