Calatorie cu avionul spre Timisoara, destinatia interna de top pentru vara 2017
3/38535
calendar_month 10 Iul 2017, 00:00
Ai vizitat până acum Timișoara? Ce părere ai de city break-urile interne spre cele mai frumoase destinații din România? Dacă te orientezi spre o călătorie cu avionul pentru vara 2017 dar nu vrei să cheltuiești o avere pentru bilete de avion sau cazare, ai putea să alegi o minivacanță în Timișoara, orașul verde care în 2020 va fi Capitala culturală a Europei. În orașul de pe malul Begăi oamenii sunt mai prietenoși decât te-ai obișnuit, orașul e mai verde decât multe alte spații urbane din țară și totul îți amintești de frumoasele orașe baroce sau medievale din inima Europei. Rezervă biletele de avion spre Timişoara şi lasă-te surprins de spectacolele în aer liber, concerte și festivaluri care pregătesc orașul pentru un an plin de activități cu aer cosmopolit. Orașul e un loc al premierelor, iar simțul libertății și cultura europeană se simt la fiecare pas. Capitala Banatului e primul oraș liber din România, primul oraș iluminat public, dar și primul oraș unde s-a circulat pentru prima dată cu tramvaiul.

Toate străduțele pitorești duc spre Piața Unirii

Piața Unirii e cunoscută și ca Piața Roșie care amintește de mai faimoasa Piață roșie din Moscova. Locul e un punct de întâlnire pentru toți locuitorii orașului, dar și pentru turiștii care nu știu de unde să înceapă traseele turistice și turul obiectivelor. Piața a fost recondiționată cu puțin timp în urmă, iar pavajul are o culoare roșie intensă, așa că e imposibil să o confunzi. În piața centrală poți admira Coloana Ciumei și Statuia Sfintei Treimi, dar și clădirile baroce micuțe care amintesc de așezările clasice din Europa continentală a secolelor trecute. Catedrala romano-catolică domină centrul orașului și merită vizitată pentru că intrarea e liberă.

Cea mai veche fabrică de bere din România

În cinstea nopților din studenție și a berii ieftine pe care toți studenții o apreciază, ai putea să te oprești și pe la Fabrica Timișoreana, berea preferată a studenților datorită prețului accesibil, una dintre cele mai vechi fabrici din România, înființată în 1718. Poți servi prânzul sau cina la restaurantul Berărie la fabrică și poți să deguști câteva feluri de bere la draft.

Bastionul Theresia

Chiar dacă din vechea cetate nu a mai rămas decât un zid care a supraviețuit trecerii anilor, Bastionul e unul dintre locurile cu tradiție pe care le poți vizita dacă zbori spre Timișoara. Dacă te oprești la bastion la ceas de seară locul o să ți se pară feeric datorită proiectoarelor care îl luminează pe timp de noapte. Ca să ajungi la bastion poți să vii din Piața Unirii pe strada Palanca, de unde vei vedea zidurile înalte ale vechii fortificații. În interiorul clădirii se află și Muzeul Banatului. Muzeul se află pe strada Szekely Laslo nr. 1, la subsolul Teatrului Aualeu. Intrarea e liberă, iar muzeul e deschis în fiecare zi din săptămână.

Muzeul satului bănățean

Ai putea să te oprești la Muzeul etnografic din Timișoara dacă te interesează tradițiile românești vechi de sute de ani. Muzeul are o cultură etnografică bogată, aici poți vedea haine sau ii brodate, dar și gospodării tradiționale sau obiecte meșteșugărești. Merită să îl vizitezi dacă vrei să cunoști mai bine cultura și varietatea stilului bănățean pe care cu greu îl mai recunoști în zone rurale intrate, la rândul lor, în procesul modernizării.



Muzeul consumatorului comunist

Chiar dacă nu ai prins perioada comunistă, ai putea să intri în contact cu o cultură pe care o credeai pierdută. În orașul de pe Bega se află un muzeu care amintește de Epoca de aur, unde sunt expuse sute de obiecte din perioada comunismului. Clădirea care găzduiește muzeul e cel puțin bizară pentru că muzeul a fost deschis într-un apartament clasic decorat în stil vechi, cu o sumedenie de obiecte de uz casnic, obiecte decorative sau fotografii ori monede vechi.

Cele mai frumoase parcuri

Dacă pleci într-o vacanță cu avionul spre Timișoara o să ajungi în mod sigur în Piața centrală a orașului, Piața Victoriei, un loc superb datorită clădirilor baroce și palatelor cochete ca Palatul Neuhausz, Széchenyi, Hilt și Vogel sau Daurbach. La fel ca majoritatea clădirilor din zonă, Piața barocă se remarcă prin aerul pitoresc. Dacă te oprești în Piața Unirii, la numărul 1 ai putea să vizitezi Palatul baroc, care găzduiește Muzeul de artă din oraș.

În cazul în care vei zbura spre Timișoara în lunile următoare și vei petrece mai multe zile în oraș, poți să te plimbi prin parcurile care înconjoară Centrul vechi al orașului. În partea nordică te așteaptă Parcul botanic, aproape de Opera Națională se află Parcul castelului, o oază de liniște și verdeață unde te poți deconecta oricând sau în Parcul civic. Dacă îți place să petreci timp pe malul apei, atunci poți să îți pui pe listă Parcurile Rozelor și Parcul Justiției ori Parcul copiilor, toate la o lungime de băț distanță de zona de agrement de pe malul Begăi. În parcul rozelor sunt unele dintre cele mai impresionante grădini de trandafiri și un teatru în aer liber unde pe perioada verii se organizează spectacole și concerte de muzică. Dacă pleci într-o escapadă romantică alături de perechea ta, e locul perfect pentru o plimbare în doi înspre asfințit.

Plimbare cu vaporașul pe Bega

Dacă ţi-ai luat biletele de avion spre Timișoara, poți să profiți de o plimbare cu vaporașul pe Bega, cu plecare din Parcul copiilor sau din Stația Catedrala Mitropolitană. Plimbarea pe Bega durează aproximativ 40 de minute, și sunt plecări zilnice după-masa. Ultima îmbarcare e la orele 19:00, așa că ai suficient timp să ajungi și tu la unul dintre vaporașe. Plimbarea e gratuită și e un mod inedit de a surprinde magia orașului.

Baruri, restaurante și cluburi

Dacă găsești bilete de avion ieftine spre Timișoara n-ar fi păcat să nu pleci într-un weekend break al distracției pe malul Begăi? Nu de alta, dar orașul e cunoscut pentru viața activă de noapte, dar și pentru dispoziția prietenoasă și relaxată a petrecăreților. Dacă ai chef de povești și socializare alături de gașcă puteți să vă opriți la barul Bierhaus sau la Casa berii unde puteți da gata câteva sortimente diferite de bere numai bună să îți potolească setea într-o zi toridă de vară. Barul e în apropierea Pieței Unirii, pe strada Emanoil Ungureanu, la numărul 15.

Poate vre să ieși în cluburi și să mergi la dans. Timișoara e orașul tuturor posibilităților de distracție. Poți să uiți cine ești la Bipolar House, un loc unde se spune că trebuie să îți lași toate probleme afară și să intri în club pregătit pentru distracție și voie bună. Clubul de noapte se află în apropierea Cetății și a Catedralei Ortodoxe, pe strada Victoriei, numărul 3. În cazul în care te atrage muzica house, atunci Babilon Dance Club e pentru tine. Locul are un ring de dans generos și separeuri numai bune pentru cei care își doresc puțină intimitate. Localul se află în apropierea Universității de Vest din Timișoara, pe strada Eroilor, nr. 9.

În trioul de aur al cluburilor și puburilor distracției se numără și Atu Pub, un loc unde e mai tot timpul coadă la bar, dar și la distracție datorită prețurilor accesibile și atmosferei incendiare din fiecare seară. Localul se află în apropierea Parcului copiilor, pe strada Aurelianus, nr. 4. Dacă vrei să petreci câteva ore într-un local minimalist și extravagant, poți să te oprești la Coco, în apropierea Pieței Victoria, pe strada Eueniu de Savoya, nr. 1. Aici se servesc feluri de mâncare și băuturi rafinate, iar atmosfera e ceva mai aristocrată. Pentru iubitorii de muzică rock, Club 30 e o oprire obligatorie, clubul e, de altfel, cunoscut nu doar în țară, ci și în străinătate pentru cele câteva sute de concerte de muzică rock, jazz, blues sau pop care au avut loc în incinta localului.

În timpul zilei poți să te oprești în localuri mai bine iluminate, cu un meniu mai ofertant. Seara, localul se mai animă și uneori sunt concerte live de muzică folk, jazz sau pop. Adresa localului e Bulevardul Doctor Iosif Bulbuca, numărul 20.

Soare puternic? Mergi la bazin sau la ștrand

Nici nu trebuie să ajungi la Marea Neagră ca să te bucuri de ape turcoaz și cocktailuri cu umbreluță care spre seară se transformă în cluburi în aer liber. Printre cele mai cunoscute ștranduri din oraș unde poți să mergi cu gașca se numără Ștrandul UMT, Heaven, No Name sau Sun Beach. Chiar dacă nu ești pe malul mării, nimic nu se compară cu o petrecere pe malul apei după asfințit.

În zilele toride de vară poți să mergi alături de prieteni la Bazinul olimpic de la Băile Călacea cu ape termale, unde sunt amenajate mai multe terenuri de sport și o plajă artificială. Dacă îți place să pescuiești sau vrei să explorezi zonele rurale, ai putea să mergi la bălțile din jurul orașului Jimbolia foarte cunoscute pentru bălțile bogate, dar și pentru peisajele rurale sălbatice. Pe timpul weekendului, poți să pescuiești chiar și noaptea. Iar în apropiere sunt destule locuri unde poți să înoți în locuri sălbatice de o frumusețe covârșitoare.

Rezervă-ți bilete de avion spre Timișoara în vara 2017 și bucură-te de o vacanță românească în stil cosmopolit!