Ce NU trebuie sa scrii intr-un CV daca vrei neaparat un job
3/38264
calendar_month 31 Oct 2016, 00:00
CV-ul clasic, care ofera o multime de informatii inutile pentru angajator, are ca tinta sigura cosul de gunoi. Cei care fac recrutare de noi angajati nu se lasa impresionati de cearsafuri de text, ci vor sa vada informatii esentiale, de la care sa poata porni dialogul de la interviu.
La nivel international, anuntul pentru un nou loc de munca atrage, in medie, 250 de CV-uri, dintre care doar sase sunt selectate pentru un interviu, scrie businessmagazin.ro. Cele mai multe dintre ele includ informatii care il lasa rece pe angajator.
"Recomandarea noastra este ca CV-ul sa fie perceput ca fiind punctul de plecare pentru discutie, cel care te va aduce la intalnire. Acesta ar trebui sa contina cateva detalii despre experienta anterioara, dar sa se rezume la a atrage atentia cu privire la activitatile derulate", a declarat Andrei Vacaru, trainer HPDI, specialist in comunicare, pentru sursa citata.
"In era serviciilor, de cele mai multe ori, decizia de angajare se bazeaza pe interactiunea umana. Totul se reduce la doua persoane: angajator si potential angajat. Pana in momentul in care interviul va fi sustinut de un robot sau un soft specializat, orice generalizare cu privire la acesta poate fi scoasa din discutie. Nu exista o reteta a succesului general valabila, iar aceasta este cea mai importanta regula", explica Vacaru.
Atat angajatul, cat si angajatorul au tendinta sa se supraevalueze. Cel care vine la interviu se lauda ca e dispus sa faca ore suplimentare, ca vrea sa invete cat mai mult, ca lucreaza cel mai bine in conditii de stres, in vreme ce reprezentatii companiei sustin ca ofera un mediu prietenos de lucru, ca firma stimuleaza avansarea in functie si creste salariile regulat. Ori stim bine ca acestea sunt mai mult basme decat realitate.
Cel mai bine pregatit va lua postul - acest lucru este valabil doar in cazul functiilor tehnice, adica pentru posturile in care 90% din timp faci doar ceea ce ai invatat, si doar 10% presupune interactiune. In rest, exista o multime de criterii adiacente: cum este viitorul angajat ca om, cum reactioneaza la schimbari, care sunt dorintele sale, cum interactioneaza cu ceilalti, cat este de parolist sau de creativ.
La nivel international, 64% dintre cei care sunt in cautarea unui loc de munca aleg sa castige mai putini bani, facand ceea ce le place. Iar acesta nu este un mit. Multi au inteles ca banii sunt doar o parte a realizarii personale, mai scrie businessmagazin.ro. In rest, satisfactia, colegii, relatia cu managerul, recunoasterea meritelor, afirmarea ideilor, toate acestea sunt elemente esentiale ale unei relatii bune dintre companie si angajat.