Ce se intampla daca nu mai folosesti cosmetice
3/37889
calendar_month 12 Apr 2016, 00:00
Obisnuim sa folosim creme si sampoane din plin, sa ne machiem dimineata, inainte de plecare, apoi, peste zi, sa imbunatatim machiajul aplicand noi si noi straturi de farduri pe ten. Insa cat de bune sunt acestea? Sau, mai degraba, cat de nocive sunt te-ai intrebat vreodata?

Un nou studiu realizat de cercetatorii de la UC Berkeley, din California, si de la Clinica de Salud del Valle Salinas a demonstrat modul in care chiar o pauza scurta de la utilizarea diferitelor produse cosmetice si de ingrijire personala poate duce la o scadere consistenta a nivelurilor de substante chimice si de hormoni care perturba buna functionare a organismului.

Rezultatele studiului au fost publicate in revista Environmental Health Perspectives. 100 de persoane au primit de la cercetatori diverse produse de ingrijire personala care nu contineau substante chimice comune, precum ftalati, parabeni, triclosan si oxybenzon. Aceste substante chimice sunt utilizate cu regularitate in aproape toate produsele clasice de ingrijire personala, cum ar fi produsele cosmetice, sapunul, cremele de protectie solara, samponul, balsamul si alte produse pentru par. Toate interfereaza direct cu sistemul endocrin al organismului.

"Deoarece femeile sunt principalii consumatori de multe produse de ingrijire personala, acestea pot fi expuse in mod disproportionat acestor produse chimice", a spus autorul studiului, Kim Harley, director asociat al Berkeley UC. "Fetele tinere sunt expuse unui risc si mare, intrucat se afla in perioada de crestere, iar cercetarile au sugerat ca acestea folosesc produse de ingrijire personala mai des si in cantitati mai mari decat media femeilor adulte", sustine Harley.

Dupa doar trei zile in care femeile participante la studiu au folosit produse cu continut scazut de chimicale, probele de urina au aratat o scadere semnificativa a nivelului de substante chimice in organism. Parabenii de metil si propil, utilizati in mod obisnuit drept conservanti in produsele cosmetice, au scazut cu 45%, iar ambele triclosanul si benzofenonul au scazut cu 36 de procente.