Ce trebuie sa stii cand cumperi un apartament
3/38546
calendar_month 21 Sep 2017, 00:00
Achiziţionarea unui apartament înseamnă o adevărată provocare pentru viitorii proprietari. Necesită mult timp şi un consum mare de energie dat fiind numărul mare de oferte de pe piaţa rezidenţială. Experţii portalului compariimobiliare.ro te ajută cu ponturi prin care poţi evita greşeli majore când vine vorba de viitoarea ta casă.

Studiază preţurile şi alege zona de dezvoltare oprimă preferinţelor tale

Cu 6,7% s-au majorat preţurile apartamentelor de vânzare în prima jumătate a anului 2017, metrul pătrat util ajungând la suma medie de 1.120 de euro. Clujul este cel mai scump oraş din ţară, aici majorarea de preţ fiind de 10%. Capitala se află la polul opus cu doar 5,4 procente. Trebuie menţionat însă că în toate marile oraşe ale ţării metrul pătrat util depăşeşte 1.000 de euro. Portalul compariimobiliare.ro oferă statistici lunare cu media preţurilor de vânzare pentru toate cartierele a 31 de oraşe din România.

Vizionează personal cât mai multe apartamente

Tot mai multe anunţuri imobiliare sunt însoţite de fotografii profesioniste ce transformă locuinţele în adevărate oaze de relaxare. Detaliile se pot observa cel mai bine la faţa locului. Vorbim despre utilităţi, dotări, izolaţii, acoperiş etc. Dacă acestea din urmă nu sunt incluse în preţul apartamentului, mai adaugă 10-15% la preţul cerut. Dacă apartamentul a fost deja locuit află cât costă întreţinerea şi utilităţile, cum sunt vecinii, dacă există locuri de parcare etc.

Semnează actele la notar

Tranzacţiile imobiliare presupun sume de ordinul zecilor de mii de euro. Banii tăi! Atenţie aşadar la contractul de vânzare-cumpărare. Verifică actele de proprietate. Cere extrasul CF pentru a verifica dacă nu sunt grevări din partea persoanelor fizice, organelor de stat, bănci, instituţii financiare etc. Prezintă eventual actele notarului pentru a le examina înainte de efectuarea tranzacţiei, verifică facturile pentru ultimile plăţi comunale. Urmează semnarea antecontractului de vânzare-cumpărare, preferabil realizat tot în faţa unui notar public. Sunt legale şi actele semnate la agenţiile imobiliare. Preferabil în termen de 30 de zile, într-o zi stabilită de comun acord, va avea loc semnarea contractului de vânzare-cumpărare şi a contractului de ipotecă (în situaţia în care achiziţionezi imobilul prin credit bancar). Notarul public transmite actele Biroului de Carte Funciară competent. Intabularea este acel document care din punct de vedere juridic transferă dreptul de proprietate cumpărătorului. Numai persoana care este listată în calitate de proprietar va avea dreptul de a vinde sau să împrumute bani de la bancă lăsând garanţie apartamentul. În termen de 30 de zile de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare, trebuie să te prezinţi la Administraţia Financiară ca să realizezi înscrierea ca titular de rol fiscal pentru imobil.

Credite bancare şi avansuri

Peste 280.000 de tranzacţii imobiliare au fost înregistrate în prima jumătate a anului 2017 prin Prima Casă, program ce a beneficiat de un plafon de garanţii de 2,5 miliarde lei. Marele avantaj rămâne avansul de 5%. S-au putut lua împrumuturi de cel mult 57.000 de euro pentru locuinţe vechi şi 66.000 de euro pentru cele noi. Pentru un credit ipotecar standard ai nevoie de un avans de minimum 15%.



Oferta compariimobiliare.ro. cuprinde peste 11.700 apartamente de vânzare în Cluj-Napoca, 9.400 în Bucureşti, 1.400 în Braşov, 2.500 în Constanţa, 4.500 în Iaşi şi 2.100 în Timişoara.