Cele mai ciudate boli din lume: de la sindromul omului-elefant la boala pielii albastre
3/38461
calendar_month 15 Mar 2017, 00:00
Sindromul Proteus- Boala omului-elefant

Elefantiaza este cauzata de paraziti precum Wuchereria bancrofti, Brugia malayi si B. Timori, toate transmise de tantari. Filarioza limfatica (denumirea medicala a elefantiazei) afecteaza peste 120 de milioane de oameni in prezent. Cel mai des semn al infectiei este umflarea anormala, la proportii gigantice, a bratelor, picioarelor, sanilor si zonei genitale.



Progeria – Copiii-batrani

Progeria are cauze genetice si este una dintre cele mai rare afectiuni: doar 48 de persoane diagnosticate in lumea intreaga. Afectiunea are efecte devastatoare si nu exista tratament. Copiii care sufera de o astfel de afectiune imbatranesc rapid si rareori traiesc peste varsta de 13 ani.

Sindromul omului-lup

O alta afectiune extrem de rara, denumita sindromul varcolacului, se inscrie pe lista celor mai ciudate boli din lume.

Simptomele acestei afectiuni sunt foarte neplacute; persoanelor afectate le creste par pe toata fata, pe brate si in zona superioara a corpului. Denumirea bolii este data de aspectul de lup pe care il capata bolnavii.

Boala pielii albastre

Oamenii cu aceasta conditie medicala au pielea albastra, indigo sau mov. Primul caz inregistrat al acestei afectiuni a fost in 1960, la o familie din Kentucky.



Boala pika

Oamenii diagnosticati cu pika au o dorinta necontrolabila de a consuma substante non-alimentare, precum hartie, lipici, pamant sau sticla. Nu se cunosc cauzele acestei afectiuni si nici nu exista tratament.

Boala Vampirului

Oamenii care sufera de aceasta boala trebuie sa faca tot posibilul sa evite expunerea la soare, pentru a evita aparitia basicilor si iritatiilor pe piele. Boala vampirului poate fi foarte dureroasa, chiar mai dureroasa ca arsurile solare, si nu poate fi vindecata.

Sindromul Alice in Wonderland

Sindromul Alice in Wonderland sau micropsia este o conditie neurologica ce afecteaza perceptia vizuala. Astfel, pentru o persoana care sufera de acest sindrom, un caine poate fi vazut la dimensiunea unui soarece. Boala mai poarta denumirea de vedere liliputana, denumita dupa oamenii-liliput din cartea lui Jonathan Swift, Gulliver’s Travels. Afectiunea este insa doar de natura neurologica, astfel ca ochii unei astfel de persoane functioneaza perfect, pe cand creierul este cel care distorsioneaza imaginea.

Liniile lui Blaschko

In cazul acestei afectiuni, persoanele suferinde dezvolta pattern-uri de linii si liniute pe intreg corpul. Aceasta boala a fost descoperita in 1901 de medicul german Alfred Blaschko si este o afectiune de natura genetica. Nu exista tratament pentru aceasta conditie medicala.



Sindromul mortilor vii- Oamenii care se cred morti

In cazul acestui sindrom, bolnavii ajung sa creada ca au murit. Asociata cu depresia si cu tendintele suicidale, aceasta afectiune apare in special la pacientii care au abuzat de substante ilicite precum cocaina sau la persoanele deprivate de somn. Boala se poate agrava atat de tare, incat pacientii ajung sa creada ca au intrat deja in putrefactie. In mod paradoxal, aceasta afectiune le confera pacientilor un sentiment de imortalitate.



Sindromul Maine

In cazul acestui sindrom, pacientii devin extrem de agitati atunci cand sunt alertati de un sunet neasteptat. Suferinzii se manifesta ciudat, dau din maini, tipa si repeta cuvinte la intamplare.