Cele mai comune 5 mituri despre dependenta de droguri

calendar_month 17 Feb 2016, 00:00
Ce este dependenta de droguri?
Dependenta de droguri este o boala cronica a creierului, care cauzeaza un comportament compulsiv de a cauta si a folosi substantele respective. Desi prima utilizare a drogurilor esteo alegere a fiecaruia, spunem ca dependenta este o boala pentru ca apar modificari in structura creierului care influenteaza capacitatea de decizie a persoanei in cauza. Din aceste motive, dependenta de droguri trebuie tratata ca orice alta boala, cu medicatie si ajutor specializat.
Dar nu numai atat: compasiunea si intelegerea celor din jur fata de aceasta problema pot face o diferenta enorma in capacitatea dependentului de a-si reveni. Pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie inlaturate prejudecatile si ideile gresite formate in jurul acestui subiect tabu.
Te-ai gandit vreodata ca o persoana dependenta de droguri ar putea fi caracterizata prin cuvinte precum "curajos" sau "puternic"? Multi oameni trec peste problema aceasta si ajung sa fie valorosi in societate. Acestea sunt persoane de la care toata lumea are de invatat.
1. Consumul de droguri este o actiune voluntara
Dupa cum am spus mai sus, in prima instanta, utilizarea drogului este o alegere personala, in majoritatea cazurilor. In timp, fara ca persoana sa isi dea seama, ceea ce parea a fi o activitate de recreere devine o afectiune mentala. Creierul sufera modificari chimice, toxice, care determina un comportament imposibil de controlat. Studiile recente arata ca schimbarile la nivelul creierului sunt atat un efect al consumului de droguri, cat si o cauza a acestuia. Inainte ca drogurile sa intre in scena, exista deja diferente neurobiologice intre cei care devin dependenti si cei care nu au aceasta problema. Problema principala se localizeaza in acea parte a creierului care se ocupa de autocontrol.
Asadar, recuperarea nu este o simpla chestiune de vointa. Exista factori care predispun individul la consumul de droguri, facandu-l mai vulnerabil in fata acestei probleme. In vreme ce factorii genetici influenteaza in proportie de 50% dependenta, mediul de trai al individului si sfera sociala contribuie la agravarea problemei.
CITESTE mai departe pe DIVAHAIR.RO
Noutati




