Cele mai probabile motive pentru care ti-e frica sa iubesti!
3/36476
calendar_month 10 Apr 2015, 00:00
Unul dintre raspunsurile posibile la intrebarea “de ce esueaza unele relatii?” este faptul ca multora dintre noi ne e frica sa iubim cu adevarat. Asta pentru ca neimplicandu-ne total intr-o relatie avem sentimentul ca suntem protejati astfel de a fi raniti sau de a suferi. Iata mai jos cateva dintre cele mai frecvente motive pentru care ne e frica sa iubim si sa ne lasam iubiti:

1. Dragostea adevarata ne face vulnerabili
Inceputul unei noi relatii este de multe ori umbrit de teama de necunoscut. A ne lasa iubiti in acest stadiu poate insemna sa ne asumam un risc. Ne punem toata increderea in cel de care ne indragostim si asta ne afecteaza facandu-ne vulnerabili. Si pe masura ce relatia inainteaza avem sentimentul ca, cu cat ne atasam mai mult, cu atat vom fi raniti mai tare.

2. O noua dragoste reinvie suferinte din trecut
Felul in care au decurs relatiile noastre anterioare, incepand cu cele din copilarie, ne afecteaza modul in care ii percepem pe oamenii de care ne atasam si de care ne indragostim. De aceea avem tendinta sa fugim uneori de intimitate, pentru ca aceasta ne aminteste vechi sentimente de durere, manie sau respingere, care au afectat relatiile noastre anterioare. In aceste conditii, dragostea poate deveni sinonima cu suferinta.

3. Dragostea neaga o veche identitate
Multi dintre noi ajung sa creada ca nu pot fi iubiti din cauza esecurilor suferite in relatiile anterioare. In felul acesta intampinam probleme in a aprecia corect propria valoare si in a crede ca cineva ne-ar putea iubi cu adevarat. Atitudinea critica a parintilor din copilarie precum si propria parere a parintilor despre ei insisi ajung sa se transforma la maturitate intr-o voce critica interioara care ne spune ca nu suntem suficient de buni. Iar cand cineva ne vede diferit fata de vocea noastra interioara, iubindu-ne si comportandu-se afectuos cu noi, incepem sa ne comportam defensiv, pentru ca comportamentul lor nu corespunde cu modul nostru de a ne identifica pe termen lung.

4. Cu dragostea adevarata vine durerea adevarata
De cate ori suntem cu adevarat fericiti in viata la nivel emotional, ne gandim ca, odata cu aceasta fericire va veni si o mare tristete. De aceea, cand intalnim adevarata fericire avem tendinta sa fugim de ea, pentru a ne proteja de o mare durere, sau sa fim retinuti in a ne manifesta sentimentele, de frica sa nu fim tradati.

5. Dragostea trezeste frici existentiale
Cu cat avem mai mult, cu atat avem mai mult de pierdut. Cu cat cineva inseamna mai mult pentru noi, cu atat ne temem mai mult ca l-am putea pierde. Cand ne indragostim, nu numai ca experimentam frica de a ne pierde partenerul, dar devenim mai constienti de natura noastra trecatoare. Acum viata noastra are mai multa valoare si e mai plina de inteles, asa ca gandul ca am putea muri devine mai inspaimantator. In incercarea de a scapa de aceasta frica putem deveni mai preocupati de griji mai superficiale precum o cearta cu partenerul sau ideea de a renunta complet la relatie, alimentata de cautarea intentionata a unui milion de motive pentru care nu ar trebui sa fim in acea relatie.
Asadar, pe viitor, cand te vei afla intr-o noua relatie, ar trebui sa fii constient de la inceput daca ai aceasta frica de intimitate, pentru a realiza in momentele mai grele daca partenerul tau este vinovat pentru evolutia nefericita a relatiei sau propria ta frica de intimitate.
Foto: medicineevolution.com