Certificat energetic, termoviziune in constructii si audit energetic. Ce trebuie sa stii despre aceste elemente?
3/38543
calendar_month 12 Sep 2017, 00:00
Orice proprietar trebuie sa aiba notiuni de baza legate de certificarea energetica, in conditiile in care din anul 2013 existenta unui certificat energetic reprezinta o cerinta obligatorie pentru orice contract de vanzare-cumparare.

Aceste notiuni de baza presupun cunostinte legate de persoanele ce urmeaza sa ofere certificarea, dar si o intelegere corecta a fiecarui element care defineste un certificat energetic.

Majoritatea oamenilor confunda certificatul energetic cu auditul energetic, ajungand sa evite intregul proces din cauza pretului prea mare. De fapt, certificarea energetica este un proces ieftin si rapid, care se obtine in 24 de ore, are un cost de pana in 200 de lei pentru apartamentele de pana in 5 camere si are o valabilitate de 10 ani.

Pentru a nu exista nicio confuzie, vom incerca sa detaliem informatii legate de cei mai importanti termeni din domeniu:

Certificat energetic

Certificatul de performanta energetica (numit si certificat energetic) este un document obligatoriu pentru orice tranzactie imobiliara.

Din luna februarie 2016, certificatul energetic trebuie sa fie afisat vizibil in toate cladirile care sunt vizitate frecvent de public.

Altfel spus, un certificat energetic este, practic, o atestare a performantei energetice a unei cladiri sau a unei unitati dintr-o cladire. In urma certificarii energetice, o cladire poate sa fie inclusa in clasele de eficienta A, B, C, D, E, F si G, unde A este cea mai performanta clasa.

Certificatul energetic trebuie sa fie eliberat de catre un auditor energetic atestat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Audit energetic

Un audit energetic este o analiza a cladirii din punct de vedere energetic, in urma careia se propun solutii pentru imbunatatirea performantelor energetice.

Auditul energetic este obligatoriu pentru blocurile care sunt reabilitate din punct de vedere termic si energetic si poate sa fie facut doar de catre auditori atestati gradul I.

Propunerile venite in urma unui audit energetic fac referire la urmatoarele elemente:
  • Anveloparea cladirii pentru obtinerea unor pierderi de caldura cat mai mici;
  • Imbunatatirea sistemului tehnic al cladirii. Sistemul tehnic se refera la absolut toate echipamentele tehnice cu care este echipata o cladire. Aceste echipamente au rol de racire, de incalzire, de iluminare sau de asigurare a nivelului de confort.
In principiu, auditul energetic trebuie sa gaseasca solutii cat mai ieftine si cat mai eficiente pentru imbunatatirea vizibila a eficientei energetice a cladirii.

Desi este mai costisitor decat un certificat energetic, auditul se poate dovedi o investitie excelenta si poate genera economii substantiale pe termen lung.

Termografie in constructii

Cel mai interesant si mai complex proces ce vizeaza eficienta energetica a unei cladiri este termografia in constructii. Rolul sau este acela de a determina variatiile de temperatura de la suprafata anvelopei unei cladiri.

Termografia cladirilor (termoviziune in infrarosu) reprezinta o scanare a cladirii cu raze infrarosii, permitand determinarea zonelor ce au pierderi de caldura.

In urma procesului de termoviziune a imobilelor se pot descoperi cele mai bune solutii pentru eficientizarea energetica a cladirii si pentru generarea de economii substantiale pe termen lung.



Termografia in constructii poate sa aiba o serie de avantaje:
  • Identifica zonele in care exista pierderi de caldura si anumite deficiente ale izolatiei termice;
  • Identifica zonele in care exista infiltratii excesive de aer;
  • Identifica probleme, cum ar fi conducele infundate sau zonele unde este posibil sa apara mucegaiul si condensul.
  • Poate sa descopere si anumite probleme constructive.
Ce este de retinut despre certificat energetic, audit energetic si termoviziune in constructii?

Toate cele trei procese (certificat energetic, audit energetic si termoviziune in infrarosu a cladirilor, ce pot fi realizate de un auditor energetic, au o importanta foarte mare.

Un minim pe care ar trebui sa il aiba orice cladire este certificatul energetic, insa daca se doreste o eficientizare cat mai mare a consumului de energie, auditul energtic si termografia in constructii se pot dovedi mai mult decat utile.