CUM SA EVITI FRAUDA PE INTERNET
6/6262
calendar_month 17 Dec 2007, 00:00

- cumpara de pe un calculator sigur: computerele Microsoft Windows sunt deseori infestate cu spyware care iti pot submina toate precautiile ca sa eviti frauda on-line. Trebuie sa ai instalat un anti-virus si un firewall ca sa poti bloca potentialii intrusi.

- site-uri recunoscute, de incredere si inainte de a comanda sa fii atent la conditiile magazinului de expediere si de restituire.

- cumpara cu cartea de credit: exista magazine care accepta plata prin carti de credit, iar unele legislatii te taxeaza cu primii 50 de $ daca esti victima unei fraude.


Este recomandabil sa NU cumperi de la magazine care te pun sa faci plati prin ordin sau transferuri de bani.

- ia in considerare si alte metode de plata: exista banci care pot oferi clientilor lor conturi unice virtuale care pot folosite o singura tranzactie sau un numar prestabilit. Acesta optiune apara in special banca, insa ofere un sentiment de siguranta si beneficiarului cardului.

Celelalte optiuni sunt cartile de credit sau bonurile valorice cadou (preplatite). Eixsta servicii online (in strainatate) care permit cumparatorilor sa cumpere anumite produse fara sa isi introduca numarul de card. In acest caz firma iti acorda un credit instant procesand doar cateva informatii precum numele, adresa, data nasterii si CNP.

- scapa de spam: odata ce te-ai inscris pe un site (care cere ca ID adresa de mail) ai mari sanse sa primesi mesaje nedorite. Ideal ar fi sa iti creezi o adresa pentru fiecare site in care te inscrii. O varianta ar fi GoogleMail care poate sa iti creeze mai multe `aliasuri` pentru aceeasi adresa de mail. Daca cumperi de pe shop.com si adresa ta reala este ionescu@gmail.compoti sa te inscrii cu ionescu+shop@gmail.com. Astfel toate mesajele de la acest site vor veni pe acest alias.

Pana in decembrie s-au 463.000 de operatiuni comerciale pe internet (online shopping), conform estimarilor integratorului de solutii pentru comert electronic GECAD ePayment.
Pana acum telecomunicatiile si turismul au fost cele mai cumparate servicii prin intermediul acestiu canal de telecomunicatie.
Pentru finalul anului viitor, ePayment estimeaza ca vor exista circa 2.000 de magazine online, fata de 1.600 de magazine online in prezent, din care aproape jumatate au implementata o solutie de plata online si activitate sustinuta.

Pentru 2007, ePayment estimeaza o crestere de aproape patru ori a pietei platilor online, la 35 milioane de euro, iar totalul tranzactiilor va depasi nivelul de 460.000 de operatii.

Ponderea platilor prin card bancar in comertul electronic local este de 15%-20%, cu un potential de crestere ridicat, iar restul tranzactiilor reprezinta plata in numerar sau ordin de plata.

Pentru acest an, comertul electronic, unde sunt incluse si tranzactiile cu plata prin alte mijloace decat cel cu cardul online, este estimat sa depaseasca 100 milioane de euro.