Cum sa pregatesti cea mai buna cafea in camera de camin
calendar_month 20 Oct 2018, 00:00
Odata cu inceperea noului an universitar tot mai multi studenti se intreaba cum isi pot pregati o cafea excelenta in camera de camin. Iata cateva trucuri de la Starbucks care te vor ajuta sa prepari cea mai buna cafea.
Razvan Ungureanu, Campion Barista Romania 2018, sustine ca atunci cand studentii iubitori de cafea vin la Starbucks sunt impresionati de numeroasele optiuni de preparare a cafelei.
„Studentii care vin in cafenelele noastre sunt uimiti de toate felurile in care preparam cafeaua atat in cafenelele speciale de tip Reserve, cat si in cafenelele Starbucks cu care i-am obisnuit. Sunt curiosi sa afle cum functioneaza fiecare recipient si cum pot replica si ei acasa bautura preferata”, spune Razvan.
Pentru ca doreste sa impartaseasca pasiunea pentru cafea cu si mai multi oameni, Razvan va ofera mai jos sfaturi despre cum sa pregatiti cafeaua acasa sau in camera de camin.
Cafea la presa franceza (French Press)
Pregatirea cafelei la presa franceza pastreaza uleiurile naturale pretioase pe care filtrele de hartie le absorb si extrage aroma completa a cafelei, dand o consistenta groasa si bogata.
„O presa de cafea nu are un filtru de hartie, doar o plasa metalica. Deci voua va ramane toata aroma”, spune Razvan. „In cazul acestui tip de preparare sunt extrase si uleiurile de cafea ce transporta gustul (in loc sa fie absorbite de hartia de la filtru), care devin componenta a cafelei in ceasca. O cafea Dark-roast, cu corp viguros si gust puternic, precum Cafeaua Starbucks Verona Whole bean se evidentiaza cel mai bine prin aceasta metoda de preparare”.
Pentru cafeaua pregatita la presa, folositi macinarea grosiera, asemanatoare cu sarea de mare. Umpleti presa cu apa fierbinte si asigurati-va ca toata cafeaua este acoperita de apa. Amestecati dupa patru minute, iar cafeaua este indicat sa fie savurata in maximum 20 minute de la amestecare.
Cafea Pour-over
Pour-over este o modalitate foarte simpla prin care sa pregatiti o singura ceasca de cafea, cu o aroma completa. Asezati un filtru de hartie intr-un suport ca un con de sticla sau ceramica, macinati cafeaua fin, precum zaharul granulat, puneti-o in filtru si turnati incet apa fierbinte peste ea. Lasati-o sa se odihneasca pentru 10 – 30 secunde. Apoi turnati restul apei fierbinti in con, printr-o miscare circulara. Cafelele Blonde-roast, precum Starbucks Veranda Blend®, au o aroma mai delicata, citrica, care isi descopera perfect gustul prin aceasta metoda de preparare.
„Cand sunt acasa imi pregatesc de cele mai multe ori cafeaua prin pour-over. E nevoie doar de 2-3 minute si cafeaua este gata”, spune Razvan.
Cafea Chemex
Chemex® este un recipient elegant, in forma de clepsidra, realizat din sticla de inalta calitate, rezistenta la caldura, cu dimensiuni de la trei pana la zece cani de cafea.
„La fel ca in cazul Pour-over, puteti controla extractia fluxului de apa”, explica Razvan. „Puteti sa faceti mai mult de o ceasca o data si sa duceti Chemex-ul la masa, pentru a oferi cafea si prietenilor veniti in vizita”.
Filtrul de hartie al chemex-ului retine zatul de cafea si o parte din uleiurile cafelei, pentru a obtine o cafea clara, cu arome puternice si cu o corpolenta delicata. Cafeaua se macina la granulatie mediu-grunjoasa. Turnarea apei se face cu miscari circulare, aproape de centrul filtrului, mentinand constant fluxul de apa. Procesul dureaza intre 3-5 minute, in functie de cantitatea de cafea preparata.
Tie ce metoda de preparare a cafelei ti se potriveste?
Noutati