Cum sa te asiguri ca reusesti in cariera inca din perioada studentiei ?
calendar_month 20 Mai 2016, 00:00
Decizia de a urma o cariera este luata, de cele mai multe ori, in momentul in care alegem profilul facultatii pe care o vom urma. Tot in aceasta perioada trebuie sa ne asiguram ca eforturile noastre se vor concretiza intr-un job de succes. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru ca CV-ul tau sa reflecte competentele si abilitatile cu care vei impresiona angajatorul la urmatorul interviu.
Fie ca alegi sa aplici la joburi pentru studenti, fie ca alegi un internship care sa te ajute sa dobandesti competentele practice de care ai nevoie, CV-ul este principala ta arma. Expertii de la Universitatea Harvard explica regulile pentru o aplicatie de nota 10:
1. Scrie un intro puternic - Primele 25-30 de cuvinte sunt cele mai importante din intreg documentul pentru ca reprezinta sansa ta sa ii castigi atentia, simpatia si interesul angajatorului.
2. Ordoneaza informatia corect - Ai grija sa nu aglomerezi CV-ul cu informatii care nu sunt relevante pentru jobul la care aplici. Adaugarea unei sectiuni de “Realizari” imediat dupa introducere va face legatura intre experienta, realizarile tale si cerintele jobului.
3. Fii selectiv - Este tentat sa adaugi fiecare realizare, fiecare program de internship, fiecare experienta de voluntariat, insa acest lucru este si riscant. Nu trece in CV nimic din ceea ce nu crezi ca ar putea sa iti obtina jobul dorit.
4. Impartaseste realizari, nu atributii - Specialistii de la Harvard Business Review sunt de parere ca 95% din informatia din CV trebuie sa fie prezentata sub forma de realizari.
5. Fa-l usor de parcurs - Trebuie sa fii concis, dar asta nu inseamna ca trebuie sa inghesui toate informatiile pe o singura pagina, scrisa cu un font minuscul si fara margini sau paragrafe. Un CV ar trebuie sa cuprinda intreaga ta experienta si studiile in 2-3 pagini.
6. Accepta ajutor si adapteaza-l - Poate fi dificil sa fii obiectiv atunci cand vine vorba de propria persoana si de realizarile tale - chiar si din punct de vedere profesional. Poti insa sa adaptezi informatiile pe care le treci in CV in functie de cerintele jobului la care aplici, facand o selectie care sa cuprinda doar acele realizari relevante.
7. Include workshop-urile si cursurile extrascolare
Ca student sau proaspat absolvent, accentul pica intotdeauna pe studiile urmate. In special, pe studiile pe care ai ales sa le faci pe cont propriu, care nu erau incluse in programa facultatii tale si care demonstreaza ca esti un candidat proactiv, cu initiativa si dorinta continua de acumula cunostinte.
Descopera care cursuri ar putea aduce un plus experientei si CV-ului tau, in lista de mai jos:
- Cursuri de Finante/Contabilitate – acest tip de cunostinte nu te vor ajuta doar in eventualitatea unei cariere in domeniu, ci si pe plan personal (taxe, impozite, planificarea bugetului, gestionarea resurselor).
Cursuri de Managementul Afacerilor – oportunitatea de a avansa in cariera se poate ivi atunci cand faci ceea ce iti place, iar pentru a gestiona noile provocari si eventual o echipa de oameni; de asemenea, se poate dovedi foarte util daca iei decizia sa iti deschizi o afacere pe cont propriu.
- Cursuri de Redactare - Gandeste-te la situatiile in care trebuie sa redactezi o cerere, sa compui textul unei prezentari sau sa depui o propunere de proiect la locul de munca. Nu oricine isi poate pune ideile in scris.
- Cursuri Comunicare – Aceste cursuri se pot dovedi utile in special daca profilul facultatii urmate este unul tehnic. In orice domeniu trebuie sa relationezi cu oameni – fie ei clienti, colegi, furnizori sau parteneri.
- Cursuri Sociologie – Cunoasterea oamenilor din jur si capacitatea de adaptare la stilul de lucru si la personalitatea lor este un mare plus in orice domeniu ai alege sa profesezi. platforma Learning Network iti ofera un curs de Managementul Conflictului, care te va ajuta sa te confrunti cu succes cu situatii stresante, cu persoane dificile si cu provocarile oricarei profesii.
- Cursuri de Arte Teatrale – Desi pare surprinzator, prin acest tip de cursuri vei infrange teama de a vorbi in public, vei putea sustine o dezbatere corect argumentata si iti vei putea stapani emotiile in orice situatie.
- Cursuri Tehnice - Studii care pot include utilizarea diferitelor tehnologii, platforme sau programe sunt intotdeauna un plus pentru CV-ul tau. Pe langa cele adaptate domeniului in care vrei sa iti dezvolti o cariera, sunt si cateva generale, precum: utilizarea pachetului Microsoft Office, cunostinte de baza de editare foto si video, utilizarea platformelor de blogging, utilizarea unor soft-uri pentru crearea de prezentari sau cunostinte de baza de programare.
- Cursuri de Leadership - Acest tip de studii iti vor oferi abilitati de coordonare, organizare, vor demonstra angajatorului ca esti capabil nu doar sa lucrezi intr-o echipa, ci si sa gestionezi eficient task-urile, sa le delegi si sa monitorizezi desfasurarea si rezultatele unui proiect. Schulz Consulting ofera Cursuri de Leadership pentru cei care vor sa isi dezvolte abilitatile in acest domeniu.
Cele mai multe dintre cursurile mentionate sunt gratuite sau accesibile, nu este necesar sa dedici un timp de studiu foarte lung si iti ofera un avantaj detasat in momentul in care aplici la un job. Daca pe timpul facultatii nu te poti implica in astfel de activitati, vara este un moment bun sa o faci. Ai nevoie doar de motivare pentru a construi un CV imbatabil chiar si atunci cand nu ai experienta anterioara. Si pentru ca numarul de absolventi este foarte mare in raport cu numarul de locuri de munca pentru studenti si programe de internship si trainee oferite de companii, este de datoria ta sa te asiguri ca te diferentiezi de toti ceilalti candidati si ca poti demonstra angajatorilor determinarea ta de a obtine jobul.
Aplica sfaturile de mai sus si construieste-ti un CV de nota 10!
Sursa foto: Shutterstock