Cum si cu ce se curata bijuteriile din argint
calendar_month 20 Mai 2015, 00:00
Argintul este un metal versatil, prin luciul discret pe care il prezinta confera bijuteriilor un aspect clasic, frumos si elegant. Din pacate, argintul prezinta si o sensibilitate, degradare a acestui luciu odata cu trecerea timpului. Acesta incepe sa capete o culoare inchisa, stearsa, care da impresia de vechi si neingrijit, dar si de ieftin si fara valoare.

Cu noile metode si ingrediente de curatare a bijuteriilor din argint, nu trebuie sa te incadrezi in categoria de profesionist. O poti face lejer acasa, iar solutiile/ingredientele pot fi achizitionate aproape de la orice magazin. In acelasi timp, metodele sunt la indemana oricui, iar pretul este cel mai avantajos.

O lingura de sare
2 cesti de apa fierbinte
Folie de aluminiu


Ca si in alte situatii de curatare, sarea isi face treaba foarte bine si eficient. Este un abraziv puternic, dar in acelasi timp delicat cu bijuteriile din argint. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa ai la indemana un bol, in care torni cele doua cesti cu apa fierbinte, in functie de cantitatea bijuteriilor pe care vrei sa o cureti, mai adaugi apa pana acestea sunt acoperite in totalitate, sau mai reduci din apa daca ai o singura bijuterie.

Urmatorul pas este sa adaugi sarea, amestecand cu o lingura pana ce aceasta se dizolva complet. Din folia de aluminiu se rupe cateva fasii, care se adauga ulterior in bol. Combinarea sarii cu fasiile de aluminiu vor avea afect de curatare asupra petelor negre, intunecate de pe bijuteriile din argint, rezultatul final fiind luciul natural al acestora. Aceasta metoda este folosita pentru bijuteriile din argint cu nivel mai scazut al nevoii de curatare. Petele usoare de sulfura de argint sunt eliminate cu succes de pe bijuteriile preferate.

In situatia in care nu aveti sare la indemana, bicarbonatul de sodiu este un alt ingredient, cu aceleasi proprietati chimice de curatare asupra argintului. Prin urmare, dupa ce ati adaugat toate ingredientele, lasati bijuteriile in compozitie timp de cinci minute, timp in care puteti sa le mai miscati pentru a observa daca sulfura de argint incepe sa dispara. Procedura se poate repeta, in functie de nivelul de intensitate al petelor de pe bijuterii. Un aspect important este ca apa sa fie suficient de calda, spre fierbinte, pe tot parcursul procesului de curatare, pentru ca ingredientele sa reactioneze ca la carte.

Utlimul pas, scoate bijuteriile din apa, clateste-le sub un jet de apa rece si sterge-le cu un prosop moale. Daca mai observati urme de sulfura de argint, repetati procesul de inca 2-3 ori. Pentru bijuteriile cu pete mult mai evidente, procesul de curatare necesita repetarea procedurii. Diferenta oricum o veti observa categoric inca de la prima incercare.

Un burete abraziv
O solutie de polisat argintul


In momentul in care petele de sulfura de argint sunt la un nivel avansat, imbaierea bijuteriilor nu este suficienta, chiar si dupa cateva repetari a procedurii. Prin urmare, trecem la urmatorul nivel de curatare, pentru pete mai puternice. Luati bijuteria din argint si puneti pe ea solutie de polisat, curatat. Frecati-o cu buretele abraziv, intr-un mod delicat, in miscari liniare de inainte-inapoi, in niciun caz nu frecati in sens circular. Dupa ce observati ca petele dispar, curata in acelasi mod delicat bijuteria sub jetul de apa rece, dupa care sterge-o cu un prosop moale. Pentru a evita zgarierea suprafetei bijuteriilor, este recomandat ca solutia de curatat sa fie cumparata dintr-un magazin de bijuterii, si nu dintr-un magazin oarecare. Astfel ca veti avea garantia ca achizitionati o solutie gentila, care nu permite aparitia zgarieturilor prin frecare.



Pasta de dinti

Nu este o noutate, dar este la fel de eficienta pe cat se stie. Ai nevoie de o pasta de dinti care se prezinta in compozitie alba, fara particule de albire a dintilor, pentru ca acestea pot fi mult prea dure pentru suprafetele bijuteriilor din argint. Cu un burete umed se freaca, in acelasi mod fin si liniar, suprafata bijuteriei din argint. La final se clateste suprafata cu apa calduta si se sterge cu un prosop moale.

Pentru a evita o curatare intensa, care sa degradeze suprafetele bijuteriilor din argint, este puternic recomandat ca acestea sa fie curatate intr-un mod delicat, periodic, inca de la achizitionarea acestora. Astfel veti evita aparitia petelor de sulfura de argint care vin treptat, fara sa va dati seama. Bijuteriile din argint, fiind curatate delicat inca de la inceputul purtarii lor, necesita ingrediente usoare si nu neaparat frecarea cu acestora.

Metodele de intretinere a bijuteriilor cu argint au fost oferite de lafemmecoquette.ro