De ce sarbatorim Mos Nicolae pe de data de 6 decembrie: ce s-a intamplat atunci
3/37449
calendar_month 04 Dec 2015, 00:00
In fiecare an, in noaptea de de 5 spre 6 decembrie, Mos Nicolae vine si lasa cate ceva in ghetutele copiilor. Aceasta traditie este una dintre preferatele celor mici, care primesc dulciuri si alte daruri in aceasta zi. Iti aduci si tu aminte de entuziasmul cu care te trezeai dimineata si te repezeai la ghetute sa vezi daca a venit Mosul, nu?

Este important sa stim si de unde au pornit traditiile noastre, ca sa putem sa le pastram in continuare cat mai mult timp. Afla cum a luat nastere traditia darurilor de Mos Nicolae si ce sarbatorim pe data de 6 decembrie!
O scurta istorie a lui Mos Nicolae
Luna cadourilor incepe cu o sarbatoare pe gustul copiilor, care abia asteapta sa primeasca daruri de la Mos Nicolae, un personaj misterios, care nu se arata niciodata. Se spune ca numai copiii cuminti primesc dulciuri si daruri de la acest sfant protector, devenit un personaj important in multe culturi ale lumii.

Mos Nicolae este de fapt Sfantul Nicolae, cunoscut in Ardeal si sub numele de Sin-Nicoara. Acesta s-a nascut intr-un sat din Asia (pe teritoriul Turciei) in secolul 3 si a dovedit inca de mic ca este un ales al lui Dumnezeu, prin minunile pe care le facea. Averea pe care a avut-o a dat-o saracilor dupa ce i s-au stins parintii si a calatorit pana la Ierusalim, ca prelat. A infaptuit multe minuni consemnate de-a lungul vietii sale si a ctitorit si o manastire (Sion), langa capitala Lichiei. Aici s-a si retras la sfarsitul vietii, fiind inmormantat la manastire pe 6 decembrie 352. Crestini din toata lumea au inceput sa faca pelerinaje la manastirea Sion, dupa ce s-a auzit ca din mormantul sfantului izvoraste mir. Mana dreapta a Sfantului Nicolae este pastrata la Biserica Sfantul Gheorghe Noi din Capitala si foarte multe biserici din tara poarta hramul sfantului.

Obiceiul venirii lui Mos Nicolae nu este pastrat doar in Romania, ci si in multe alte tari. De exemplu, in Franta el se numeste Le Pere Fouettard si vine de multe secole la copiii cuminti pentru a le aduce dulciuri si alte cadouri. Din secolul al XVI-lea, insa, a mai luat nastere un personaj, care aducea nuiele copiilor neascultatori. Acest lucru s-a intamplat intr-un context istoric destul de nefericit pentru Franta, cand imparatul Carol al V-lea a asediat orasul Metz. Atunci a fost inventat un personaj grotesc care il reprezenta pe imparat si alerga tinerii cu o nuia, pentru a-i pedepsi. Pentru ca trecerea lui prin oras coincidea cu cea a lui Mos Nicolae, cele doua obiceiuri au fost "lipite", astfel incat Mosul sa aduca dulciuri copiilor cuminti si personajul care il reprezenta pe Carol al V-lea sa lase cate o nuia pentru copiii mai nazdravani. Cu timpul, de-a lungul secolelor, originea nuielusei a fost uitata si de aceea s-a ajuns sa se creada ca Mos Nicolae este cel care aduce ori daruri, ori o nuia. Mai exista o varianta a povestii care explica aparitia nuielusei in ghetutele celor mici: Sfantul Nicolae ii pedepsea pe necredinciosi lovindu-i cu nuiaua peste maini.

CITESTE continuarea pe DIVAHAIR.RO