De ce simtim ca alunecam in gol chiar inainte sa adormim?
calendar_month 26 Mai 2016, 00:00
Ai avut vreodata sentimentul inexplicabil ca te prabusesti brusc atunci cand atipesti? Nu esti singura persoana, iar pentru acest fenomen exista si o explicatie stiintifica.
Multi dintre noi am experiementat astfel de trairi care pot fi descrise printr-o senzatie brusca de impiedicare, de cadere in gol chiar in momentul in care adormim. Cei care trec printr-un astfel de moment de trezesc imediat si resimt un ritm cardiac crescut, sunt speriati si dezorientati.
Ai auzit, cu siguranta, explicatii cum ca in timpul somnului sufletul paraseste corpul sau ca esti posedat de forte intunecate, insa nimic din toate acestea nu este adevarat. E vorba, de fapt, despre un spasm mioclonic si este un proces fiziologic normal.
Atunci cand adormim, trecem prin mai multe cicluri de somn, fiecare constand din patru etape diferite.
1. Prima etapa incepe cand inca suntem constienti, dar ne pregatim pentru somn. Apoi, undele cerebrale indica o stare de relaxare fizica si psihica. Muschii se relaxeaza si creierul devine confuz, astfel ca are impresia ca ai sa cazi.
2. A doua etapa anunta cu adevarat somnul. In acesta etapa, putem avea mici accidente sau incidente si devenim din nou constienti. Numele acestui incident sau salt in realitate se numeste spasm mioclonic. Daca ne trezim brusc, putem avea impresia ca nu am adormit deloc.
3. Daca am adormit, intram in a treia etapa EEG care indica mai multe salturi in activitatea cerebrala. O persoana care se trezeste in acest stadiu, poate de asemenea avea impresia ca nu a dormit deloc.
4. Unde cerebrale de o structura mai usoara. Inima incepe sa bata mai usor. Temperatura corpului si tensiunea scad. Aceasta este adevarata stare de somn. Acest nivel este atins la aproape o ora si jumatate dupa ce am adormit.
Se estimeaza ca acest fenomen fiziologic afecteaza 7 din 10 persoane, cel putin o data in viata.
Foto: brightside.me
Noutati