EDUCATIA SEXUALA DE LA TELEVIZOR
6/6595
calendar_month 07 Ian 2008, 00:00

Cand trebuie sa invatam despre sex ?
Pentru unele tari varsta de 5 ani devine una suficient de responsabila pentru copii incat unii parinti sunt dispusi sa le deschida ochii in privinta educatiei sexuale.


Desi hoatariarea este inca departe de a fi luata, in Scotia problema inceperii educatiei sexuale este dezbatuta de parinti, educatori si de Biserica.


Dar cat de timpurie poate fi inceperea educatiei sexuale din moment ce vedem ca apar din ce in ce mai multe cazuri de sarcini la varste la care abia incepe adolescenta.

Problema exista si in Romania, doar ca in acest caz, ca si in alte domenii legate de planningul familial sau probleme minore de sexualitate statisticile nu ofera informatii reale, ce sa mai vorbim de informarea publicului.

Cati dintre voi ati calcat de buna-voie in vreun cabinet de planning familial ? Stiti unde sa va duceti daca aveti vreo problema sau vreti sa aflati ceva ?

Cea mai educata tara din UE pare sa fie Norvegia care are 8 sarcini la 1.000 de adolescenti. Tari precum Germania, Italia sau Franta au de asemenena rate scazute de sarcini la adolescente.

Dar cum au ajuns norvegienii sa aibe o conduita sanatoasa in viata sexuala ? Jumatate din scolile primare din Norvegia si aproape toate gimnaziile au cursuri de educatie sexuala. Lectiile se orienteaza pe aspectele biologice dar au si elemente de comunicare, valori, atitudini si tehnici de negociere.

Abordarea este una deschisa insa cursurile de la scoala au si un suport care il sustin si parintii. Educatia sexuala, ca oricare alt tip de educatie, nu se termina la scoala. De aceea sistemul are succes.

Sustinerea se face si prin informatiile oferite de televiziuni si de sistemul de sanatate confidential, anonim si impartial. Se accepta ca tinerii sa aibe relatii sexuale si incerca sa le ofere cat mai multa sustinere si intelegere. Responsabilitatea este cea mai importanta lectie pe care adolescntii trebuie sa o invete.

Sexualitatea incepe cu prima zi de la nastere si in fiecare zi invatam ceva despre sex. Putem sa spunem ca educatie sexuala incepe cu ziua in care ne-am nascut.

Pana cand si la noi lectiile de educatie sexuala vor fi obligatorii, sarcina ar trebui sa revina parintilor, acestia trebuind sa fie la randul lor la fel de responsabili, deschisi si informati.