Efectele incredibile ale cafelei. Impiedica aparitia unor boli mortale
3/37739
calendar_month 17 Feb 2016, 00:00
Cafeaua. Am transformat-o intr-un ritual al fiecarei dimineti si am ajuns la concluzia ca nu putem rezista nicio zi fara ea. Dar oare cat este de sanatoasa? Cercetatorii s-au intrecut in studii care sa-i arate avantajele si dezavantajele. Cel mai recent vorbeste despre niste efecte de-a dreptul miraculoase.

Astfel, un studiu desfasurat de-a lungul a 10 ani in Statele Unite arata ca oamenii care beau cafea in mod regulat sunt mai putin expusi riscului de a muri din diverse cauze, printre care bolile de inima si diabetul, decat cei care nu beau cafea deloc, arata aktual24.ro.

Cu cat mai multa cafea consumau participantii la studiu, cu atat scadea riscul de deces, in cazul bautorilor de cafea decofeinizata observandu-se acelasi tipar.

„Cafeaua contine numerosi compusi biologici activi, printre care acizii fenolici, potasiul si cafeina”, a explicat pentru Fox News cercetatorul principal, Dr. Erika Loftfield, de la Institutul National Oncologic din Rockville, Maryland.

Cercetatorii au folosit date dintr-un studiu anterior efectuat asupra a 90.317 adulti fara un istoric de boli canceroase sau cardiovasculare, ce au fost urmariti timp de 10 ani. La sfarsitul studiului, cercetatorii au concluzionat ca bautorii de cafea au avut o probabilitate mai mica de deces decat cei ce nu beau cafea. Riscul cel mai mic l-au avut aceia care beau in jur de patru sau cinci cesti de cafea pe zi. Potrivit Jurnalului American de Epidemiologie, acelasi tipar a fost observat si in cazul celor care beau cafea decofeinizata.

Bautorii de cafea aveau un risc redus de deces din cauza bolilor de inima, a bolilor cronice de respiratie, a diabetului, a pneumoniei si gripei, si chiar un risc mai mic de a se sinucide, insa nu si din cauza cancerului. „Desi bautul de cafea a fost asociat in mod invers cu incidenta anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul la ficat, nu am observat in studiile epidemiologice o asociere intre cafea si mortalitatea datorata cancerului”, a spus Loftfield, potrivit sursei citate. „Asta poate din cauza faptului ca reducerea riscului mortalitatii asociate cu cafeaua functioneaza la anumite tipuri de cancer, dar la altele nu.”

Cei care au consumat doua – trei cesti de cafea pe zi, au avut un risc de deces scazut cu aproximativ 18% fata de cei care au declarat ca nu beau cafea. Consumul a 400 de miligrame de cafeina pe zi, echivalentul a cinci cesti, nu este asociat cu niciun risc pe termen lung, a adaugat Loftfield. Consumul moderat de cafeina, pana la 200 de miligrame zilnic, este considerat sigur chiar si pentru femeile insarcinate, potrivit Colegiului American de Obstretica si Ginecologie.