Esti o persoana curioasa? Iata de ce beneficii ai parte!

calendar_month 10 Nov 2014, 00:00
1. Iti poate consolida relatiile
Curiozitatea ta despre oamenii din jurul tau si realitatea inconjuratoare iti poate consolida relatiile pe care le stabilesti. Daca arati interes fata de ceea ce oamenii au de spus si daca stii in acelasi timp sa expui intr-o conversatie propriile tale domenii de interes, ai toate sansele ca oamenii sa agreeze prezenta ta. Oamenii sincer curiosi sunt considerati a fi buni ascultatori de cei din jur si sunt apreciati pentru bunele lor abilitati de a sustine o conversatie. Nu degeaba in primul stadiu al unei relatii oamenii tind sa vorbeasca mai mult despre ceea ce ii intereseaza. Principalul motiv pentru care relatiile decurg astfel la inceput este pentru ca oamenii tind sa asocieze numeroasele preocupari si arii de interes ale unei persoane cu calificativul de persoana interesanta. Persoanele interesante (deci curioase) aduc mai mult amuzament si noutate intr-o relatie.
2. Curiozitatea te ajuta sa iti protejezi creierul
Persoanele curioase isi stimuleaza mereu creierul cu diverse lecturi si studii individuale, care dupa o anumita varsta, nu fac nimic altceva decat sa te protejeze de dementa care se instaleaza la numeroase persoane in varsta. Oamenii care sunt mental activi pe tot parcursul vietii au numai de castigat din punct de vedere al sanatatii mentale.
3. Te ajuta sa treci mai usor peste momentele de anxietate
S-a demonstrat ca persoanele inzestrate cu o curiozitate nativa depasesc mai usor momentele de anxietate din viata, datorita perspectivei din care privesc lucrurile. Sa mergi la o intalnire cu cineva necunoscut, sau la un interviu de angajare presupune in mod normal o doza mare de stres. O persoana nativ curioasa, va privi insa aceste contexte mai mult ca pe o provocare pentru propria curiozitate decat ca o “proba de examen” prin care trebuie sa treaca. De aceea nivelul de anxietate resimtit de ea va fi considerabil mai mic decat cel pe care il resimte o persoana mai putin curioasa.
4. Curiozitatea este asociata de multe studii cu fericirea
Persoanele curioase, au aratat studii de psihologie, au tendinta de a parasi mai usor rutina si mediile familiare in favoarea unor locuri si experiente noi, chiar daca acest gand le da initial o usoara stare de anxietate. Curiosii se simt mai confortabil asumandu-si riscuri si raspunzand la noi provocari, pentru ca in loc sa incerce sa controleze si sa isi explice la nesfarsit lumea in care traiesc, ei imbratiseaza incertitudinea ca pe un mod placut de a descoperi, a invata si a creste.
5. Te poate ajuta sa inveti mai usor aproape orice
Studiile au aratat ca ne este mai usor sa invatam aproape orice atunci cand curiozitatea ne este captata. Asadar, daca incerci sa inveti ceva ce nu consideri a fi interesant, fa pauze de 10 minute intre sesiunile de studiu in care sa te uiti la emisiunea, serialul tau, preferat. In felul acesta te vei bucura de o pauza si iti va fi stimulata curiozitatea care activeaza la randul ei centrul de placere al creierului. Cand te vei intoarce la studiu, creierul tau va fi mult mai deschis sa asimileze informatia pe care putin mai devreme o considerai plictisitoare.
Foto: huffingtonpost.com
Noutati




