Facultatile unde ai cele mai mari sanse de angajare dupa absolvire
3/38052
calendar_month 13 Iul 2016, 00:00
Atunci cand alegi sa urmezi o anumita facultate o faci atat din pasiunea pentru domeniul respectiv, cat si pentru jobul pe care ar urma sa il ocupi dupa absolvirea lor. Din nefericire, nu orice profil iti asigura si o cariera de succes.
Capital.ro a realizat un top al facultatilor ai caror absolventi isi gasesc cel mai repede un job bine platit. Astfel, se pare ca in top se incadreaza facultatile cu profil de inginerie software sau de Limbi Straine. Dupa finalizarea studiilor, tinerii au sansa unei ascensiuni rapide in cariera, indica un studiu efectuat de Smartree, operator pe piata de externalizare a proceselor de HR.
"Politehnica, Cibernetica, Limbile Straine si chiar Medicina sunt acele facultati care garanteaza absolventilor ca vor gasi foarte usor un job odata cu terminarea studiilor sau chiar din perioada acestora. In plus, acesti tineri sunt si cel mai bine platiti, inca din primul an de activitate", a declarat pentru capital.ro Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.
Astfel, potrivit afirmatiilor sale, salariul unui absolvent al unei facultati cu profil IT poate incepe de la 3.500-4.000 lei net. In ceea ce ii priveste pe absolventii de Limbi Straine, cei care vor avea salarii foarte mari inca de la primul job vor fi cunoscatorii de limbi exotice. Astfel, comparativ cu vorbitorii de engleza, franceza sau italiana, ale caror salarii pot incepe de la 2.000 lei net, vorbitorii de limbi straine exotice pot ajunge la un venit lunar de 4.000 lei net.
"Dezvoltarea pietei locale de outsourcing pe mai multe domenii a adus aceasta nevoie de vorbitori de limbi straine cat mai diverse. Astfel, un tanar care vorbeste fluent suedeza, daneza, norvegiana, araba, japoneza sau chineza nu va cauta pentru multa vreme un job", a mai spus Raluca Penes.
O alta categorie de absolventi de care piata muncii are mare nevoie sunt medicii.

Ce universitati scot cei mai buni absolventi:
Informatica
1. Universitatea din Bucuresti – 57%
2. Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj Napoca – 27%
3. Universitatea Politehnica din Bucuresti – 13%
Medicina/Farmacie
1. UMF Targu Mures/Universitatea din Bucuresti/UMF “Iuliu Hatieganu” din Cluj Napoca – 28,9%
2. UMF Carol Davila din Bucuresti – 26,3%
3. Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj Napoca – 23,7%
Jurnalism/Limbi Straine
1. Universitatea din Bucuresti – 52,6%
2. Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi/Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj Napoca – 23,7%
3. Universitatea de Vest din Timisoara/Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu – 10,5%

Cele mai ofertante domenii in urmatorii 5 ani:
Domeniul ingineriei software va ramane in topul joburilor oferite de catre angajatori. Alte domenii in care va fi nevoie de specialisti in urmatorii ani sunt contabilitatea, logistica, HR-ul. ”Daca esti vorbitor de engleza si inca o limba straina, daca ai cunostinte elementare intr-unul dintre domeniile IT, contabilitate, logistica, HR, software, angajarea in cadrul unei companii de shared services iti este asigurata in proportie de 70 - 80%. Restul de 30 - 20% depinde de modul in care te prezinti la interviu, atitudinea si motivatia ta. Daca ai avut ocazia sa lucrezi intr-un soft cunoscut pe piata, precum SAP, cu atat mai usor te vei incadra in profilul cautat de catre angajatori”, a incheiat Raluca Penes, potrivit sursei citate.