Gestul care ne prelungeste viata
3/37468
calendar_month 08 Dec 2015, 00:00
Stiai ca o imbratisare de 15-20 de secunde iti creste imunitatea? Se spune ca pentru o buna sanatate fizica si psihica avem nevoie de trei astfel de imbratisari pe zi. Atunci cand strangem in brate o persoana facem un gest care are efecte benefice asupra intregului organism. Medicii sustin ca o imbratisare poate reduce stresul si tensiunea arteriala, previne atacurile de inima, si elibereaza oxitocina, hormonul iubirii.

In America a aparut o zi a imbratisarilor inca din anul 1986, iar dupa un timp aceasta s-a generalizat in toata lumea. Astfel, data de 21 ianuarie a fost declarata Ziua Internationala a Imbratisarii.

Anul 2004 a venit cu campania „Free Hugs” sau „imbratisari gratuite”, care a fost initiata de australianul Dave Ross, cunoscut sub pseudonimul „Juann Mann”. intr-o zi acesta a primit o imbratisare de la un strain intr-un moment de deznadejde si a hotarat sa faca aceasta sarbatoare. In cartea sa „A Book of Hugs”, Dave Ross a oferit o serie de recomandari, pentru a se bucura cat mai multi oameni de efectele imbratisarilor: ’’imbratiseaza pe cineva cel putin o data pe zi. Imbratiseaza de doua ori intr-o zi ploioasa. Imbratiseaza cu un zambet. Imbratisarile de dinainte de culcare alunga visele rele. Nu poti da o imbratisare fara sa primesti una inapoi.’’

De asemenea, psihologii sustin ca un copil care este imbratisat frecvent de parintii sai dobandeste mai multa incredere in sine si se simte protejat. Imbratisarile au rolul de a elimina blocajele emotionale si de a incuraja copilul sa-si exprime emotiile, sa devina mai cald si mai expresiv.

Se pare ca in timpul imbratisarii are loc un schimb de energie pozitiva si se elibereaza oxitocina, hormonul fericirii. Prin imbratisare ii aratam celuilalt ca ne pasa de el, ca este important pentru noi.