Hai la Casa Experimentelor, locul unde pui in practica tot ce ai invatat la scoala!
3/37627
calendar_month 22 Ian 2016, 00:00
Asociatia pentru Formare si Technorama Swiss Science Center deschid luni, 25 ianuarie 2016, ora 12.00, primul centru stiintific non-profit din Romania. Ceremonia de taiere a panglicii inaugurale va avea loc la sediul Casa Experimentelor, Calea Vitan nr. 242, sector 3, Bucuresti.

Proiectul Casa Experimentelor este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si are ca partener elvetian Technorama Swiss Science Center.

STIINTA SI JOC IN ACELASI LOC!



Proiectul Casa Experimenteloreste un raspuns la problemele stringente din sistemul de invatamant, care se confrunta cu declinul interesului elevilor fata de stiinta si tehnologie. La scoala, materii precum matematica, fizica, chimie sau biologie, sunt tratate intr-un mod abstract, lipsind conexiunea dintre teorie si aspectele practice. Astfel, pasiunea pentru invatare si descoperirea fenomenelor stiintifice este intr-o continua scadere.

Cunoasterea elementelor fundamentale ale stiintei si tehnologiei reprezinta un set necesar de cunostinte pentru progresul personal si profesional. Din nevoia si dorinta de a stimula si dezvolta talentul tinerei generatii, a luat fiinta Casa Experimentelor, primul centru stiintific care pune la dispozitia tinerilor 100 de experimente variate pentru intelegerea facila, distractiva si interactiva a fenomenelor stiintifice, intr-un mediu sigur si prietenos.

Printre experimente amintim: spectaculoasa inventie a lui Nikola Tesla, bobina care ii poarta numele, Teorema lui Pitagora care descrie o relatie intre suprafete, jocuri de inteligenta pentru ingeniosi si rabdatori, iluziile optice ale profesorului Akiyoshi Kitaoka si multe altele.



Proiectul are ca scop principal cresterea nivelului de educatie prin stimularea interesului pentru stiinta la copii si tineri, promovand conceptul: „Pune mana si testeaza!”. Avand sustinerea Elvetiei, prin Programul de cooperare Elvetiano – Roman, se urmareste implementarea in Romania a metodelor de invatare deja testate si apreciate si totodata diminuarea diferentelor educationale, economice si culturale intre orase si zonele periferice din tara noastra.

Accesul pentru vizitarea Casei Experimentelor se realizeaza gratuit in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2016, pe baza de programari online care se efectueaza pe platforma: www.casaexperimentelor.ro. Proiectul se bucura deja de succes in randul tinerilor, fiind inscrise pana la acest moment peste 170 grupuri si peste 7.000 de vizitatori.

DONATII PENTRU DEZVOLTAREA CONTINUA A PROIECTULUI



Sustinerea comunitatii prin sistemul de donatii este esentiala atat in acest stadiu incipient cat si pentru dezvoltarea centrului stiintific in viitor.

In primul an de functionare a Casei Experimentelor se doreste atragerea a peste 30 000 de elevi (clasele 0-12), 1000 de profesori si 9 000 de familii (27 000 de persoane) din Bucuresti si Judetul Ilfov. Pentru anul viitor este in plan achizitionarea a doua autocare, care sa faciliteze accesul copiilor din afara Bucurestiului. In aproximativ cinci ani se ia in calcul extinderea proiectului la etajele superioare si realizarea unor exponate de exterior care vor fi amplasate de-a lungul cheiului Dambovitei.



De asemenea, se doreste dezvoltarea unor parteneriate stabile intre autoritatile locale, institutiile publice si ONG-urile implicate in educatie. Pana in acest moment din sistemul educational se afla alaturi de noi: Scoala nr. 79, Colegiul National Emil Racovita, Liceul Teoretic Dante Alighieri, Colegiul Tehnic Mircea cel Batran si ADOR Copiii, Asociatia familiilor adoptive.

Mai multe informatii despre Programul de cooperare elvetiano – roman gasiti accesand urmatoarele link-uri: www.swiss-contribution.ro sau http://www.swiss-contribution.ch/romania

Informatii suplimentare despre proiect gasiti pe www.casaexperimentelor.ro, platforma care faciliteaza atat accesul pe baza de programari in cadrul centrului stiintific, cat si posibilitatea efectuarii de donatii in sistem online.