Idei simple de amenajare a gradinilor cu piatra naturala
3/38445
calendar_month 08 Mar 2017, 00:00
Piatra naturala este unul dintre materialele carora constructorii, arhitectii si designerii de interior le-au acordat dintotdeauna mare atentie. Aceasta se gaseste sub diferite forme si poate fi folosita atat pentru amenajarile interioare, cat si pentru cele exterioare. Piatra naturala e rezistenta, divers colorata si prezinta o multime de texturi, lucioase, mate sau natur (deloc prelucrate). Odata tratata cu substante speciale (dar care se gasesc usor in magazinele de profil), piatra naturala poate rezista zeci, sute de ani. Nu uitati ca exista constructii din piatra care au fost ridicate in urma cu mii de ani si stau in picioare chiar si in ziua de azi!

In case, acest material natural inspira caldura si intimitate, unii preferand un stil traditional, rustic sau mediteraneean, cu pietre mai putin prelucrate. Altii aleg cealalta optiune, piatra cu suprafete lucioase sau mate, mai potrivite unei abordari elegante, rafinate, clasice, precum cele din castelele renascentiste. Evident, sunt stiluri care combina cele doua directii, din care rezulta amenajari eclectice, moderne, tipice secolului in care traim.



Cand vine vorba despre amenajarea gradinilor si a teraselor, piatra naturala poate fi folosita in mai multe moduri. Iata, asadar, cateva idei care va vor ajuta sa va transformati gradina intr-o veritabila oaza de liniste si frumusete naturala:

1. Conturarea sau pavarea aleilor cu piatra naturala

Daca spatiul va permite, puteti folosi alei late, acestea realizand o imagine mai aerisita, mai degajata a spatiului. In categoria materialelor care se pot utiliza in acest caz intra piatra cubica pietonala, dalele rectangulare, masive, sau asa numitii ”pasi japonezi” (dale cu marginile neregulate). Daca gradina este mai mica, atunci aleile din pietre poti fi mai inguste si mai intortocheate, creand un spatiu mai intim, asemenea gradinilor unor pitici din desene animate. Pietrele denumite ” pebble stones”, fiind de mici dimensiuni (si de diferite culori), sunt adesea utilizate la realizarea efectiva a potecilor sau doar la conturarea lor.



Intr-o gradina mica, bolovanii mari si florile sau arbustii vin sa se completeze reciproc pentru un singur rezultat: intimitate si natura. Intr-un spatiu mare sau mai mic, ideal este sa se consulte un arhitect peisagist, care sa integreze curtea in imaginea de ansamblu din care face parte si exteriorul casei.

Nu uitati ca piatra naturala este foarte bine pusa in valoare de lumina. Deci a se avea in vedere o luminare cat mai ingrijita a gradinii... Din doar 4-5 fascicule de lumina, o curte cu piatra naturala poata arata ca dintr-un basm.



2. Gratarele si cuptoarele de exterior construite din piatra naturala

Multi dintre cei care aleg o casa construita pe pamant in detrimentul locuitului la bloc o fac tocmai pentru avantajele pe care le ofera casa. Iar unul dintre aceste avantaje tine si de domeniul culinar. Pasionatii de gastronomie, dar si amatorii de petreceri in aer liber isi vor dori, negresit, sa aiba un gratar sau un cuptor de lemne in curte. Preparatele pregatite cu ajutorul gratarelor sunt nu doar savuroase si sanatoase, dar pot constitui si un bun motiv pentru petrecerea timpului alaturi de familie sau de prieteni.







Gratarele obisnuite pot avea insa un aspect destul de kistchos, care nu se preteaza la o gradina eleganta si amenajata cu bun gust. De aceea, foarte multi aleg gratare speciale pentru curte si gradina construite din piatra naturala. Durata de viata a acestora este mult mai mare decat cea a gratarelor obisnuite, iar rezistenta la intemperii a celor din piatra este, de asemenea, crescuta. In plus, aceste gratare din piatra naturala pot fi construite in asa fel incat sa aiba si un cuptor incorporat. Asadar sunt si multifunctionale, spre deosebire de suratele lor realizate din alte materiale.

3. Decoratiunile din piatra naturala

Obiectele din piatra naturala folosite pentru decorarea gradinilor sunt mult mai numeroase decat par la prima vedere. Primul lucru de notat in acest context este mobilierul din piatra naturala sau fatetat, imbracat, cu piatra. Si aici vorbim despre scaune, mese de dimensiuni mari, masute pentru cafea, polite monta pe unul dintre peretii exteriori ai casei si bancutele pentru gradina sau barurile amenajate in exterior... Acestea confera eleganta si un stil inconfundabil gradinii, indiferent daca se alege un design mai simplu sau mai luxuriant. Obiectele produse din piatra naturala sunt foarte rezistente in timp, existand totodata posibilitati multiple de restaurare si reconditionare.



4. Fantani, jardiniere, suporturi



Un alt tip de decoratiune la care va puteti gandi sunt fantanile arteziene pentru gradina. Acestea nu au un doar un rol pur estetic, ci vara racoresc curtea si pot relaxa intr-o maniera atat de simpla. Sunetul fantanilor este linistitor, doar vine din natura, asa cum vine si piatra... Alaturi de aceste fantani trebuie sa mentionam si cismelele din piatra compozita, dar care copiaza perfect aspectul pietrelor naturale ca patina, culoare si textura.



Pe langa aceste decoruri de dimensiuni relativ mai ample, va puteti folosi de piatra naturala si pentru adaugarea unor detalii care sa dea viata gradinilor, gradini care sa reflecte stilul fiecaruia. Este vorba despre ghivecele si jardinierele pentru flori, despre bolovanii decorativi sculptati in diferite forme, despre statuetele din piatra naturala. Tot aici intra, la fel de importante, si vazele pentru flori, diferitele tipuri de suporturi si boluri pentru depozitare, scrumiere.

Piatra naturala inseamna rezistenta si diversitate in egala masura, versatilitate si relaxare. Iar toate aceste calitati se reflecta perfect in amenajarea unei gradini cu obiecte realizate din piatra naturala.