Incredibil! Iata de ce inchidem ochii atunci cand ne sarutam
3/37849
calendar_month 22 Mar 2016, 00:00
Sarutul este un act intim natural, cea dintai manifestare a atractiei si a dorintei dintre doi parteneri. Visam la primul sarut inca din copilarie. E frumos, e perfect. Dar imediat se naste intrebarea: de ce inchidem ochii atunci cand ne sarutam?

Initial s-a crezut ca oamenii inchid ochii atunci cand se saruta din cauza apropierii mult prea mari fata de cealalta persoana. Oamenii de stiinta au respins aceasta teorie. Psihologii de la Royal Holloway University arata faptul ca creierul nu este in masura sa faca fata la doua actiuni simultane asa cum sunt combinatia dintre simtul vizual si senzatia tactila care au loc in timpul unui sarut.

Asa se explica si de ce nu observi faptul ca iti vibreaza telefonul atunci cand cauti din priviri chipul unui prieten intr-o multime, dar si alte erori grave cu care se confrunta soferii sau pilotii.

Studiul a aratat faptul ca oamenii nu se pot concentra simultan pe doua senzatii si, de aceea, atunci cand se saruta inchid instinctiv ochii. La fel se intampla si in alte situatii care implica atingerea, cum ar fi cititul Braille, dansul sau contactul sexual.

Se pare ca organismul nu are abilitatea de a oferi atentie egala in cazul a doi stimuli simulatni, de aceea simtim nevoia sa inchidem ochii atunci cand ne sarutam. Unul dintre simturi, in cazul de fata – vazul, este usor anihilat de cealalta senzatie – cea tactila.

Constatarile cercetatorilor sunt menite acum sa ajute la dezvoltarea tehnicii venite in sprijinul consumatorilor. "Unele masini ofera acum alerte tactile atunci cand seproduce o deviere de pe banda de mersincep in deriva peste benzi. Insa cercetarile noastre sugereaza faptul ca soferii e mai putin probabil sa observe aceste alerte tactile atunci cand se angajeaza in sarcini solicitante vizual, cum ar fi concentrarea asupra caii de rulare intr-o intersectie aglomerata", sustine Dr. Polly Dalton, unul dintre autorii cercetarii.

Studiul a fost publicat in Journal of Experimental Psychology.