INDRAGOSTITII IUBESC CU PARTEA DREAPTA A CREIERULUI
7/7270
calendar_month 07 Feb 2008, 00:00
Iubirea si sexul sunt lucruri diferite, desi au ceva puncte in comun.
Se pare ca insusi creierul nostru face diferenta intre sex si iubire.
Descoperirea pe care au observat-o acum si oamenii de stiinta este ca dragostea este sentimentul mai puternic dintre cele doua.

Rezultatele sunt confirmate de radiografiile creierului si raspund la intrebarile care vegheaza viata sentimentala: cautarea iubirii si a sexului sunt dorinte diferite sau dragostea este intaratata de experienta sexuala ?

La vederea fotografiilor cu persoanele iubite activarea creierului s-a realizat in alte regiuni decat cele care raspund de excitatia sexuala, spune Arthur Aron de la Universitatea de Stat din New York Stony Brook. "Sexul si iubirea implica sisteme diferite ale creierului."

Toti indragostitii studiati au completat chestionare in timp ce creierul lor le era scanat. Se pare ca iubirea este resimtita puternic dupa transmiterea dopaminei in creier, acelasi hormon care recompenseaza creierul dupa o reusita.
Spre surprinderea noastra, regiunile din partea dreapta a creierului sunt mai active la indragostiti, in timp ce partea stanga raspunde la stimuli sexuali fizici, concluzioneaza unul din cercetatorii studiului.

"Am mai descoperit ca naumite zone ale creierului s-au schimbat in timp, pe masura ce relatia sentimentala evolua.", spune Lucy Brown de la Colegiu de Medicina Albert Einstein. " Toti stiu ca relatiile sunt dinamice in timp, dar suntem pe cale sa intelegem ce se intampla in creier pe masura ce relatia se maturizeaza."

Procesarea sentimentelor de iubire implica o "constelatie de sisteme neuronale". Cercetatorii (neurologi, antrpologi, psihologi si sociologi) declara ca iubirea castiga in competitia cu sexul in ceea ce priveste influenta asupra mintii oamenilor.
Helen Fisher, antropolog la Universitatea Rutgers crede ca acest studiu ar putea sa ofere informatii asupra comportamentului de hartuitor.
Alte studii sugereaza ca 40% din cei care sunt dezamagiti in dragoste au tendinta sa alunece intr-o depresie clinica.