Invata sa construiesti un raport pentru a avea relatii de succes!
3/36651
calendar_month 30 Apr 2015, 00:00
Relatiile de succes pot reprezenta cheia unei vieti fericite si implinite, atat in plan personal cat si profesional, in studentie, dar si, mai ales, dupa incheierea acestei perioade. Pentru a comunica cu succes si a schimba comportamente la cei din jurul tau, in directia dorita de tine, trebuie sa fii capabil sa realizezi mai intai un raport cu acestia.

Raportul, cheia comunicarii eficiente!
In viata de zi cu zi comunici mereu: cu parintii, prietenii, profesorii, colegii de facultate, si la fiecare dintre ei te raportezi diferit. Acest lucru este esential pentru a comunica cu succes cu ei. Intr-un fel comunici cu parintii, altfel cu prietenii si altfel cu profesorii. In viata apar insa uneori situatii in care stabilirea unui raport cu partenerul de discutie nu e atat de usoara. Un profesor intransigent care nu pare deschis sa comunice, un medic mult prea ocupat, care nu doreste sa raspunda la intrebarile tale suplimentare, un sef la locul de munca, etc. Iata mai jos cateva tehnici eficiente de realizare a raportului cu persoanele cu care vrei sa comunici, indiferent cat de dificile s-ar putea dovedi acestea:

1. Adapteaza-ti comportamentul la cel al partenerului de discutie, fii imaginea lui in oglinda
Doi oameni care discuta poarta in paralel cu schimbul de cuvinte, o discutie nonverbala, reprezentata de gesturile si mimica lor. A fi oglinda celui pe care il ai in fata, poate fi de multe ori o tehnica foarte eficienta de a-i intra pe sub piele. Zambeste? Zambeste-i! Rade? Razi! Priveste in jur, fa subtil acelasi lucru. Isi trece mana prin par? Fa acelasi lucru, dar nu concomitent cu el. Discutia voastra nonverbala va fi astfel ca un dans relaxant si armonios care va va face sa stabiliti o conexiune intre voi. Ai grija insa, nu mima! Fixeaza-ti doar aceeasi frecventa cu a interlocutorului tau.

2. Postura si gesturi
Priveste persoana din fata ta si observa-i postura. Cum sta? Priveste in departare sau in apropiere? Gesticuleaza? Cum isi tine mainile? Adapteaza-ti postura la a persoanei de langa tine. Nu gesticula, daca ea nu gesticuleaza, nu o privi in ochi daca ea nu te priveste, nu te apropia prea tare daca vezi ca ea vrea sa pastreze distanta.

3. Nivelul de energie
Este un aspect pe care multa lume il ignora atunci cand interactioneaza cu persoanele din jur, fie ca este vorba de apropiati sau de persoane necunoscute. Ai de-a face cu o persoana timida si retrasa, cu una extrovertita? Adapteaza-te! Daca persoana din fata ta e timida, s-ar putea sa te perceapa ca fiind agresiv si invaziv daca tu esti extrem de exuberant. Prin urmare ai grija sa iti ponderezi entuziasmul. Daca interlocutorul tau foloseste doar cateva cuvinte pentru a explica un concept, nu veni cu o avalansa de cuvinte cand iti vine randul in discutie. Mentine ritmul!

4. Tonul vocii
Daca interlocutorul tau vorbeste incet, aproape soptit, nu-i sparge timpanele atunci cand deschizi gura. Vorbeste si tu pe un ton mai scazut. Asta va va ajuta sa stabiliti o conexiune tacita. De asemenea, fii atent la ritm. Daca el vorbeste rar si face multe pauze, nu incepe sa turui. Foloseste acelasi stil, pentru ca va fi pe placul lui.
Chiar daca la inceput, cand vei incepe sa aplici aceste tehnici de stabilire a raportului cu alta persoana, va parea ciudat, in timp ele vor deveni a doua natura a ta si vei simti pe propria piele o imbunatatire a comunicarii si relatiilor cu cei din jur.
Foto: huffingtonpost.com