ISTORIA MODERNA A SEXOLOGIEI
6/6348
calendar_month 20 Dec 2007, 00:00
Primul institut de sexologie din lume a fost infiintat in 1919, in Germania, de catre Magnus Hirschfeld. Institutul, pe numele sau original `Institut fur Sexualwissenschaft` a avut insa o existenta zbuciumata.
Fondatorul instutului s-a nascut in Kolberg, intr-o familie de evrei, a urmat studii de medicina, filosofie si filologie, fiind un pionier al sexologiei si al apararii drepturilor homosexualilor.

Institulul sau a venit sub protectia liberala a regimului republican de la Weimar in 1919, fiindu-i donat un palat regal pentru sediile institului. Acesta detinea o bogata colectie de documente si carti de specialitate in domeniul cercetarii sexuale. Centrul era vizitat de oameni din toata lumea, dornici sa-si inteleaga mai bine sexualitatea.

Institutul gazduia si un Muzeul al Sexului, o sursa educationala la care oricine avea acces, deseori fiind vizitat de clase de elevi.
Atunci cand regimul nazist a luat conducerea tarii, una din primele actiuni de exercitare a puterii sale radicale a fost sa distruga institutul si sa arda biblioteca institutului, imaginile fiind documentate pe film.Institutul lui Magnus Hirschfeld si Arthur Kronfeld avea sectii de ajutor medical, consiliere psihologica, departament de etnologie, consiliera conjugala si sexuala.

Succesul pe care care il avea este evident, acesta fiind vizitat de peste 20.000 de oameni in fiecare an, in aceeasi perioda acordandu-se 1800 de consultatii.Meritele centrului nu se rezumau la educatia sexuala (contraceptie, informarea desprea bolile cu transmitere sexuala) ci a sustinut emanciparea femeilor si a deschis pionieratul in conturarea drepturilor civile si acceptarea homozexualilor si a transexualilor de catre societate.Magnus Hirschfeld a fost cel care a definit pentru prima oara termenul de transsexualism, identificand categoria clinica pe care Harry Benjamin o va dezvolta mai tarziu in SUA.

Tot in acest centru au fost facute primele operatii de schimbare de sex in anii 1930 dar si alte operatii chirurgicale.
In 1933 patidul nazist lanseaza puternic campania sa de epurare a societatii care includea si excluderea homosexualilor si bisexualilor, interzicerea publicatiilor sexuale si a organizatiilor care aveau astfel de obiecte de activitate.
In martie, administratorul Institutului, Kurt Hiller, a fost deportat la un camp de concentrare.In actiunea din 6 mai 1933 a organizatiei de studenti `Deutsche Studentenschaft` au fost arse 20.000 de publicatii si 5.000 de fotografii, arhivele au fost vandalizate, iar listele mambrilor organizatiei au fost furate. Se crede ca acestea au fost cele care i-au condamnat la moarte pe multi homosexuali din serviciul hitlerist Sturmabteilung dar si zeci de mii de oameni obisnuiti.
In 1996, la facultatea Humboldt din Berlin, a fost redeschis Institutul de Sexologie.