Lectia de comunicare: ziarul si anuntul de mica publicitate

calendar_month 15 Iul 2015, 00:00
Acesta oferea nu doar acces la informatii despre evenimente ce se petreceau la sute sau mii de kilometri distanta, ci si o punte de legatura intre afaceri si clienti, vanzatori si cumparatori de diverse produse, persoane in cautarea perechii, artisti si cititori etc. Primul ziar tiparit a fost publicat in 1605 si s-a dezvoltat chiar si cand a fost in competitie cu tehnologii noi, precum radioul si televiziunea. Ziarul a devenit un adevarat suport de comunicare pentru persoane din toata lumea si si-a pastrat acest rol pana astazi.
In ciuda dezvoltarii online-ului, multe persoane fie nu au acces la internet sau nu stiu sa utilizeze calculatorul - in Romania ziarele printate sunt preferate in principal de catre persoane cu medie de varsta intre 35 - 70 ani, din zonele urbane si rurale deopotriva.
Statisticile confirma: Anunturile din ziare sunt cele mai cautate sectiuni
Ziarul se bucura si se va bucura in continuare de o popularitate crescuta, nu doar pentru ca acopera un spectru foarte larg de interese, de la stiri de actualitate din diferite domenii la reportaje, sectiuni legate de stilul de viata, divertisment, sport, cultura ci si datorita comentariilor pe baza evenimentelor de zi cu zi, ale unor jurnalisti cu renume, analisti politici si economici sau a unor personalitati politice.
Cu toate cele de mai sus, datorita raspandirii foarte mari a informatiei pe internet si pe alte canale media, s-a ajuns ca ziarele scrise sa fie foarte cautate in principal datorita sectiunilor de anunturi. Anunturile publicate in ziarele nationale au fost si sunt populare in Romania, mai ales in randul cititorilor de peste 35 de ani. Anunturile sunt prezente in toate tipurile de ziare, de la cele de tip tabloid pana la cele de informare, cele specializate sau cele de sport.
Anunturile de vanzare-cumparare in ziarele nationale sunt cele regasite in cel mai mare procent in ziare, de la cele imobiliare pana la cele pentru diverse obiecte, masini, animale de companie sau lucruri mai putin obisnuite - bazele de date, colectiile de diferite obiecte, etc. In general, publicand un astfel de anunt ziare nationale exista mari sanse sa primesti un raspuns.
Angajarile reprezinta de asemenea o categorie de anunturi foarte raspandita. Din punct de vedere statistic, fiind pe a doua pozitie dupa anunturile de vanzare-cumparare in cadrul ziarelor. Multe firme prefera sa opteze pentru anunturile clasice intrucat acestea sunt o solutie ieftina si la indemana pentru a gasi forta de munca.
Anunturi matrimoniale… De ce nu?!
O alta categorie foarte populara este cea a matrimonialelor. Din nou, online-ul se dovedeste mult mai ofertant pentru tineri, dar ziarul ramane varianta cea mai la indemana pentru cei care au acces limitat la internet sau nu stiu sa foloseasca un calculator. Tirajul mare ofera din nou avantajul ca anuntul sa ajunga la un numar mare de persoane din toata tara, asa ca ziarele lucreaza precum Cupidon in serviciul tau.
Sansele presei scrise astazi
In principal publicatiile cu traditie, precum Romania Libera sunt in continuare cautate si datorita simbolisticii lor. Publicatiile noi aparute regasindu-se in online de cele mai multe ori sub forma de blog. Acesta este in acelasi timp unul dintre primele ziare aparute, fiind lansat pentru prima oara in 1877, paginile ziarului „România liberă" reflectand evenimentele istorice petrecute de-a lungul ultimilor 135 de ani . De-a lungul timpului, ziarul si-a castigat renumele de sursa de incredere, fiind unul dintre cele mai apreciate din tara. Romania Libera ajunge la o categorie de public cu fidel si interesat de presa de calitate si nu cea de tip senzational si va continua sa se mentina in aceeasi directie.
Din acelasi motiv si in cadrul acestuia una dintre cele mai cautate sectiuni este cea de anunt Romania Libera - de mica publicitate, anunturi de la ANAF si de la administratiile financiare locale si suplimentul de anunturi juridice, de insolventa si lichidare ale societatilor comerciale.
Asadar, ziarul tiparit ramane in continuare in casele romanilor, dar in ce directie va merge in continuare? Doar anuntul in ziar reprezinta o sursa de supravietuire pentru presa scrisa? Asteptam opiniile voastre.
Noutati




