Mancam otrava! Iata cum deosebesti rosiile modificate genetic de cele naturale
3/38124
calendar_month 22 Aug 2016, 00:00
Stim cu totii cat de importante sunt legumele pentru alimentatia noastra zilnica. Toti nutritionistii le recomanda, dar oare stim ce mancam cu adevarat? Multe legume au fost tratate in exces cu stimulente chimice, unele dintre ele chiar interzise intrucat sunt otravitoare.
Legumicultorii care pastreaza traditia si cultiva legume cu seminte din cultura proprie sunt tot mai putini. In goana dupa castig, multi au ajuns sa foloseasca seminte de import, unele dintre ele modificate genetic, dar si chimicale menite sa sporeasca productia si ritmul de dezvoltare al plantelor.
Cum stii, spre exemplu, daca rosiile pe care le mananci sunt naturale sau au fost stimulate artificial?
In primul rand, dupa gust. Oricine a mancat in copilarie rosii culese direct din gradina bunicii va sti sa recunoasca acel gust autentic care nu se mai regaseste, din pacate, la rosiile de import, spre exemplu.
Dar ce te faci cand te duci sa cumperi rosii de la piata sau din supermarket? Te uiti la forma rosiilor. Cele care arata perfect rotunde si care par identice, create dupa un sablon, sunt de regula cultivate in sere si nu direct pe pamant, ca in gradinile traditionale. Cele cu forma neregulata si care nu au o culoare uniforma sunt cele crescute natural, in bataia soarelui. In plus, aceasta nu este foarte tare. Legumicultorii sustin ca rosiile hibrid sunt cele tari ca piatra. Cele din seminte netratate au coaja mai subtire, asadar sunt ceva mai moi.
Multe dintre rosiile de import care se comercializeaza la noi sunt modificate genetic, sustin specialistii. "Unele firme din afara tarii produc un soi de rosii modificate genetic pentru a le face rezistente la transport. Strainii exporta foarte mult si uneori transportul dureaza si 10 zile. La aceste rosii se constata, dupa taierea longitudinala, ca in dreptul coditei exista o parte de culoare verde care se continua in interiorul fructului si care este usor lemnos. Asta ii permite fructului sa reziste o perioada mai indelungata, uneori si 40 de zile", a declarat dr. Marcel Costache, directorul stiintific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura si Floricultura Vidra, pentru ziarulring.ro.
Acesta sustine ca producatorii romani inca mai folosesc erbicidul 2,4-D, un stimulent interzis de legislatia europeana, care transforma tomatele in produse toxice. "Legislatia europeana a interzis stimulentii pe baza de 2,4-D pentru ca erbicidul se mai acumuleaza in planta si se poate ajunge la o concentratie toxica pentru om. Daca se folosesc concentratii mari de stimulente, cand tai fructul transversal, constati ca partea externa a fructului se desprinde de partea centrala si apar niste goluri", a mai afirmat dr. Marcel Costache pentru publicatia citata.