Mergi des cu trenul? Iata ce drepturi ai!

calendar_month 13 Nov 2015, 00:00
Pentru serviciile internationale de transport feroviar, transportatorul trebuie sa ofere asistenta in caz de intarzieri sau anulari de trenuri, pierderi ale trenurilor de legatura sau in caz de accidente, dar si despagubiri.
Pentru situatia anularii sau intarzierii trenului inainte de plecare sau in timpul calatoriei cu mai mult de 60 de minute, calatorul are posibilitatea sa opteze intre:
- rambursarea intregului cost al legitimatiei de transport, in conditiile de achizitie a acesteia, pentru partea sau partile de calatorie care nu au fost efectuate, in cazul in care calatoria devine inutila in raport cu planul de calatorie stabilit initial, insotita de asigurarea, dupa caz, a transportului de intoarcere la punctul initial de plecare in cel mai scurt timp;
- continuarea sau redirectionarea, in conditii de transport comparabile, spre destinatia finala, cat mai repede posibil;
- continuarea sau redirectionarea, in conditii de transport comparabile, spre destinatia finala la o data ulterioara, la alegerea calatorului.
In cazul in care se alege continuarea sau redirectionarea calatoriei, dar si in cazul in care trenul, desi a respectat ora de plecare, a ajuns la destinatie cu o intarziere de peste 60 de minute, calatorul poate solicita intreprinderii feroviare plata unei despagubiri pentru intarziere intre locul de plecare si de destinatie mentionate pe legitimatia de calatorie, despagubirile minime fiind fixate astfel:
- 25% din pretul legitimatiei de transport pentru o intarziere intre 60 si 119 minute;
- 50% din pretul legitimatiei de transport pentru o intarziere de 120 de minute sau mai mult.
Bagajele
In cazul pierderii sau pagubei rezultate din pierderea totala/ partiala a bagajelor, transportatorul urmeaza sa plateasca despagubire:
- in limita sumei dovedite de calator, dar care sa nu depaseasca 80 DST pe kilogram de masa bruta lipsa sau 1200 DST pe bagaj, daca suma pierderii sau pagubei suferite este dovedita (DST- Drepturi Speciale de Tragere- cursul de schimb poate fi urmarit pe pagina de internet a BNR);
- in limita a 20 DST pe kilogram de masa bruta lipsa sau 300 DST pe bagaj in cazul in care suma pierderii sau pagubei suferite nu este dovedita.
Despagubirea in cazul avarierii bagajelor nu trebuie sa depaseasca suma care ar fi trebuit platita in caz de pierdere totala a bagajului, respectiv suma care ar trebui platita in caz de pierdere a partii depreciate.
Daca pasagerul dovedeste ca pierderea sau paguba a rezultat ca urmare a intarzierii, transportatorul trebuie sa plateasca pentru fiecare zi de intarziere de la data solicitarii livrarii, dar nu mai mult de 14 zile, o despagubire egala cu suma pierderii sau pagubei, pana la limita a 0,80 DST pe kilogram de masa bruta lipsa a bagajelor.
Daca pasagerul nu dovedeste ca pierderea sau paguba a rezultat ca urmare a intarzierii, transportatorul trebuie sa plateasca o despagubire forfetara de 0,14 DST pe kilogram de masa bruta de bagaje sau 2,80 DST de bagaj livrat cu intarziere.
Aplicatia care va scoate din incurcatura
Si, cum in orice calatorie se pot intampla lucruri neprevazute, este bine sa aveti la dumneavoastra in permanenta un manual al drepturilor de care beneficiati cand calatoriti in UE. Nu este vorba de o carte, ci de o simpla aplicatie ce poate fi descarcata pe telefonul mobil: ECC- Net Travel app.
Dezvoltata pentru a fi un partener de calatorie ideal in interiorul Uniunii Europene, precum si in Norvegia si Islanda, aceasta ii ajuta pe consumatorii europeni sa-si exprime drepturile in 25 de limbi europene (Bulgara, Croata, Ceha, Daneza, Olandeza, Engleza, Estoniana, Finlandeza, Franceza, Germana, Greaca, Maghiara, Islandeza, Italiana, Letona, Lituaniana, Malteza, Norvegiana, Poloneza, Portugheza, Romana, Slovaca, Slovena, Spaniola, Suedeza).
ECC-Net: Travel app este disponibil pentru dispozitive mobile cu sisteme de operare iOS, Android si Microsoft Windows si poate fi descarcata din Apple app store (pentru iOS), Google Playstore (pentru Android) si din Windows Apps+GamesStore (pentru Windows Phone). Aplicatia functioneaza offline pentru a evita costurile de roaming.
"Pentru fiecare situatie, aplicatia nu numai ca va informeaza daca aveti anumite drepturi, dar va si explica modalitatea in care le puteti exprima. Dupa selectarea tarii si a situatiei (transport, inchiriere masini, hotel etc.), aplicatia va va arata care sunt drepturile si va va permite sa le prezentati comerciantului in limba sa. Noua sectiune "Ajutor" ofera date de contact relevante ale fiecarui Centru European al Consumatorilor local, precum si ale ambasadelor locale pentru situatiide urgenta", a spus Irina Chiritoiu, director ECC Romania.
Noutati




