Noi, voi, si Casa Viitorului
calendar_month 10 Iun 2016, 00:00
O parte din cititorii noştri sunt familiarizaţi cu Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor; unii dintre voi chiar mult prea familiarizaţi cu ea. Aflată pe Bulevardul Pache Protopopescu, Nr. 66, F.I.I. face parte din Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, un fel de Mecca al tuturor tinerilor ingineri constructori ai ţării. Anual, sute de elevi aleg să dea la această facultate, şi nu îi putem condamna.
Cu profesori recunoscuţi internaţional, care au scris manuale fundamentale pentru materiilelor, F.I.I. este considerată una din cele mai bune locuri de învăţământ din Bucureşti.
Cu toatea cestea, puţini ştiu de secretul care se află în curtea din Pache, o casă premiată şi lăudată internaţional, construită de o mână de studenţi încăpăţânaţi şi înfipţi, care au pornit doar cu o idee şi multă cofeină la bord.
EFdeN, cu un nume ales special de tineri, pentru a reflecta respectul şi, totodată, teama faţă de matematică (funcţia f de N, unde N vine de la ,,Natură”), este un proiect unic, unde studenţii sunt încurajaţi să se înscrie şi să pună mâna pe o unealtă, să pună în practică tot ce au învăţat la Facultate.
Veniţi de la toate specializările, de la Arhitectură, Arhitectură Interioară, Construcţii, Instalaţii, Electrice, până la Horticultură, studenţii au construit o casă sustenabilă, cu seră integrată şi cu materiale reciclate. Supranumită şi ,,Casa Viitorului”, este prototipul unei locuinţe parcă din filme desprinsă, unde totul este controlat din telefon (luminile în casă, temperatura, senzorii de umiditate şi CO2), având 0 costuri lunare, toată energia electrică fiind generată de panourile fotovoltaice de pe casă şi apa fiind reciclată.
Cu toate că este impresionantă, casa nu este singurul lucru de vizitat în această oază. În faţa prototipului se fac pregătirile necesare unui spaţiu denumit Campus Hub, unde va fi amplasat mobilier urban şi veţi putea sta şi profita de Wi-Fi gratuit, cu prize care vor funcţiona cu energie provenită din celule fotovoltaice, integrate în mobilier.
Am descoperit acest refugiu la Noaptea Muzeelor de anul acesta, iar de atunci suntem fanii paginilor de Facebook, un loc absolut fascinant pentru oricine se plictiseşte şi caută idei pentru zilele însorite de vară care vor urma. Mereu sunt postate informaţii despre evenimente culturale şi educaţionale, imagini şi filmuleţe cu cele mai noi tehnologii şi o groază de poze cu echipa, o gaşcă agitată, pornită să schimbe lumea, încetul cu încetul.
Pentru public, casa este deschisă în fiecare joi, între 18:00 şi 20:00, şi duminică, între 12:00 şi 16:00, precum şi la toate evenimentele publice care au loc în incinta ei.