PARADOXURILE ANGAJARII ABSOLVENTILOR
7/7329
calendar_month 11 Feb 2008, 00:00

Prima slujba nu trebuie sa fie si ultima. In aceast caz se aplica regula ca `Nu trebuie sa te casatoresti virgin.`
Gasirea unui job care sa te satisfaca poate fi foarte dificila.
Nu intotdeauna reusesti sa intrii pe postul pe care il doresti, fie ca inca nu ai experienta necesara, fie ca din alte motive nu ai fost ales.

Exista destule cazuri in care, chiar daca erai convins ca jobul ti se potrivea, nu ai fost angajat. Motivele pot fi dintre cele mai obiective, insa nu trebuie sa scapam din vedere si cauzele subiective.

De cate angajari de `nepoti` incompetenti nu ai auzit? Totusi nu trebuie sa te gandesti ca asta este regula.

Este acceptabil sa ai o recomandare din partea unui cunoscut insa asta nu trebuie sa tina locul unui proces de recrutare corect.
In cazul in care te simti pregatit, chiar ai si cateva experiente pozitive din facultate, este imposibil sa nu-ti gasesti locul intr-o organizatie.

Sansele de a gasi ce vrei cresc pe masura ce iti creezi cat mai multe relatii si legaturi cu tot felul de oameni.
Respingerea sau negasirea conduc in cele mai multe cazuri la dezamagire. Insa momentul in care vei redeveni pregatit sa iti cauti job-ul va veni atunci cand constientizezi pregatirea pe care o ai, recapeti increderea in tine si te orientezi catre ceea ce simti ca vrei sa faci de cand te-ai nascut. Chiar daca asta inseamna astronaut.

Supracalificarea este o problema la fel de mare ca si nepotismul.
Cele doua tabere ale angajatorilor si ai somerilor sau salariatilor au intotdeauna pareri diferite, iar in cazul unui proaspat student experienta nu se capata in facultate.

Majoritatea angajatorilor nu intreaba cate note de 10 ai luat, intreaba doar daca stii sa faci operatiunea X. Oare nu este un paradox sa intrebi pe un studetent de experienta ? Si totusi se cere (mascat de cele mai multe ori) ca viitoarul asistent sa aiba sub 30 de ani.

Sa fie de vina sistemul invatamantului ca nu creeaza profesionisti capabili sa se adapteze la problemele unui loc de munca? Cat de gresit este sa invati bazele teoretice dintr-un domeniu, ca peste cativa ani sa ti se ceara sa stii sa foloseti un program particular.
Poate totul se rezuma la abilitatea de a fii convins ca stii sa faci taskul A, chiar sa ii convingi pe angajatori ca stii. Cheia succesului nu este in cat de mult ai invatat, ci cat de convins esti ca stii si cum poti sa ii faci si pe altii sa vada asta. Iar cea mai deosebita abilitate este sa faci astea fara sa stii mare lucru.

Pentru studenti o sa fie o perioada sumbra dupa licenta de acest an. In premiera vom avea de doua ori mai multi `someri` cu studii superioare decat pana acum: prima generatie de 3 ani se bate pe locurile de munca ale ultimei generatii de absolventi de 4 ani de facultate. Teoretic toti cu sanse egale.
Exista loc pentru toti, aici sau oriunde esti dispus sa lucrezi.