Pe ce ar trebui si pe ce nu ar trebui sa cheltuiesti bani la 20 de ani?

calendar_month 02 Dec 2014, 00:00
Pe ce ar trebui sa cheltuiesti?
1. Educatie. Chiar daca esti student la o facultate de stat pe locurile subventionate de la buget, educatia ta mai necesita investitii suplimentare care sa iti ofere backgroundul necesar pentru a obtine un job mai tarziu in domeniul dorit, in tara sau in afara. In acest sens, carnetul auto, un certificat international de competenta lingvistica (gen Cambridge), niste cursuri on line urmate in afara facultatii, sunt investitii cat se poate de inspirate in timpul facultatii, care iti vor oferi noi deschideri in viitor.
2. Calatorii. Se spune despre calatorii ca acestea sunt singurele lucruri pe care le cumperi si care le fac in acelasi timp mai bogat. Studentia este momentul ideal din viata in care sa vezi lumea si sa te convingi ca poti schimba ceva la ea. Pe masura ce vei inainta in varsta, timpul alocat acestora in interes personal va fi tot mai scurt, iar calatoriile vor deveni tot mai complicate odata ce iti vei crea o familie.
3. Experiente. Lucrurile au viata scurta si oricat de durabile ai crede pe moment ca sunt, tot se vor strica mai repede decat te-ai astepta. Asadar, rezuma-te la confortul decent in anii studentiei, in schimb rezerva-ti bani pentru concerte, evenimente, participari la competitii sportive etc. Acestea se vor transforma in amintiri mai tarziu, si nu iPhone-ul ultimul tip de care nici nu iti vei mai aminti peste 10 ani.
4. Sport, miscare. In conditiile in care lumea adulta din ziua de azi se transforma tot mai evident de la o zi la alta intr-un soi de pact cu sedentarismul, bunele obiceiuri de viata formate inca din studentie sunt o investitie cat se poate de inspirata. Un abonament la un bazin de inot, la o sala de fitness, la un club de aerobic s-ar putea sa te motiveze si mai tarziu, dupa terminarea studiilor sa faci miscare.
Pe ce nu ar trebui sa cheltuiesti?
1. Alcool. In studentie, iesirile cu prietenii sunt de cele mai multe ori “scaldate” in alcool. Chiar daca pe moment ai impresia ca nu inseamna cine stie ce cheltuiala, in timp, banii dati pe alcool in timpul facultatii ar putea cumuli o mica avere, care ar fi putut fi cheltuita foarte bine intr-un scop mai productiv.
2. Haine scumpe. Nu ravni la haine de designer in acesti ani. Sunt atat de scumpe incat cu banii dati pe o pereche de blugi de firma ai putea petrece linistit un weekend la munte. Merita? Cand vine vorba de haine, curatenia si aspectul tau general ingrijit conteaza mult mai mult decat ceea ce scrie pe eticheta.
3. Tehnologie de care nu ai nevoie. In anii pe care ii traim, in care a inflorit o noua mare pasiune in oameni, cea pentru tehnologie, pare greu sa te abtii de la a nu-ti cumpara un laptop, un telefon, o tableta mai performanta, pentru ca preturile lor scad considerabil de la an la an. Insa chiar ai nevoie de ele? Ai nevoie doar de tehnologia care sa te ajute sa iti rezolvi sarcinile de la scoala (job) nu si de ultimele gadgeturi aparute pe piata care au preturi foarte piperate de obicei. Vei avea timp pentru astfel de lucruri cand vei avea un job bine platit si o gramada de bani pe care sa ii cheltuiesti dupa bunul plac.
4. Intalniri. In studentie, daca ai o prietena pe termen lung, merita sa o rasfeti din cand in cand scotand-o intr-un loc frumos din oras, insa nu ar trebui sa investesti bani si mai ales multi bani in oricare prima intalnire. Sunteti (probabil) amandoi student si fiecare dintre voi e constient de resursele limitate din aceasta perioada.
Foto: huffingtonpost.com
Noutati




