Petrece n cele mai cool localuri ?i afl? ce po?i vedea gratuit n Istanbul
3/37897
calendar_month 15 Apr 2016, 00:00
În perioada studenției e clar, vrei să călătorești cât mai mult și să cheltui cât mai puțini bani. Dar lucrul acesta nu e neapărat valabil când vine vorba de distracție, cluburi și seri duse până la răsărit, ci mai degrabă când te gândești la intrarea la muzee, la banii cheltuiți pe taxi-uri, transportul în comun ori alte cheltuieli care nu sunt necesare cel puțin la douăzeci de ani.

Află care sunt cele mai cool cartiere unde te poți distra, în ce baruri din Istanbul ți-ai putea petrece nopțile, ce aplicații să-ți downloadezi și ce să treci pe lista obiectivelor care pot fi vizitate gratuit.

Ce baruri și cluburi să alegi și unde e centrul distracției în Istanbul?

Și pentru că distracția e pe primul loc, trece-ți pe listă barurile și cluburile de noapte unde ai putea să te aventurezi în timpul unui city-break în Istanbul. Dacă ai crezut că Istanbul înseamnă muzică orientală, nu ai putea fi mai departe de adevăr pentru că orașul e o destinație cu adevărat cosmopolită când vine vorba despre influențele și concertele muzicale.

Îți place muzica hip-hop sau reggae? În Istanbul e un loc în care tricourile largi sunt la putere. E vorba despre localul Riddim, unde de-a lungul anilor au avut concerte nume importante din lumea muzicii hip-hop.

În timpul unui sejur în Istanbul poți asculta și muzică rock, ba chiar și piese din glorioșii ani ’90 ori muzică contemporană. Neva e un local în care s-ar putea să te simți în largul tău. Shot-urile sunt ieftine și berea foarte accesibilă ca preț, așa că nu o să lași o avere dacă îți petreci o noapte aici.

Desigur, ai putea descoperi și localuri care nu sunt trecute pe lista celor mai cool baruri, tot ce trebuie să faci e să explorezi puțin zona în care ți-ai găsit cazare în Istanbul sau să te îndrepți spre cele mai fierbinți locuri din metropola turcească. Dacă vrei să stai într-un cartier mai zgomotos, să ai taverne și baruri în apropiere alege districtul Taksim, iar dacă vrei să dormi cândva pe la 3 noaptea în liniște, atunci Galata ar fi o alegere mai bună.

Seara e de pe mers pe strada Istikal, in Districtul Beyouglu, unde se adună tinerii și artiștii. Poți încerca băutura raki și berea de Efes. Localnicii spun că dacă vrei să înțelegi viața de noapte din Istanbul trebuie numaidecât să ajungi pe strada Nevizade. Printre cele mai populare baruri pe care le găsești în zonă se numără Machine Club, unde muzica electronică e la putere și Clubul Peyote. În club se ascultă muzică pop și rock, dar și electro și tehno. Problema va fi să alegi un singur bar unde să te oprești. Dar cine a spus că trebuie să alegi doar unul?

Ai 50 euro puși deoparte. Ce să vizitezi?



Toți ți-au spus că trebuie să ajungi la Palatul Topkapi, dar cozile sunt cam lungi și nu merită să plătești intrarea de peste 10 euro. Iar în cazul în care nu-ți place opulența, ai cu atât mai puține motive să vizitezi palatul Topkapi. Ce-ai zice, în schimb, să te oprești la Dolmabahce, de unde ai și o priveliște deosebită deasupra Bosforului. Intrarea e foarte accesibilă pentru studenți și nu vei plăti mai mult de 2 euro ca să vezi palatul și haremul.

Dă o tură prin Marele Bazar și cumpără-ți un suvenir ieftin cu doar 5 euro. Orașul în miniatură e o junglă de oameni și lucruri, așa că ai putea merge acolo pentru experiența în sine, și nu neapărat ca să-ți cumperi covoare și bijuterii de aur. Doar nu-ți trebuie prea multe lucruri la vârsta asta, nu? Mai degrabă ia-ți câteva condimente din Bazarul de condimente și experimentează câteva feluri de mâncare orientală. Vei găsi șofran, cardamon și alte condimente rare pe care ai putea să le cumperi la prețuri avantajoase. Asta în cazul în care îți place să gătești. Dacă te atrage bucătăria doar ca să-ți bei cafeaua de dimineață, atunci nu e cazul să te oprești în Bazarul de condimente orientale.



Dacă tot ți-ai cumpărat un bilet de avion București-Istanbul sau un city break în Istanbul trebuie să te fi gândit cel puțin o dată la moscheele și palatele sale. Așa că ar fi păcat să nu vizitezi scurt măcar Moscheea Hagia Sofia, astăzi transformată în muzeu, unul dintre locurile din Istanbul care spune cel mai bine istoria orașului, și care e o minunăție arhitecturală bizantină. Intrarea nu te ajunge mai mult de 10 euro.

Poți intra și vizita și Moscheea Albastră sau o poți admira din afară. De ce se merită să intri? Pentru plăcile de ceramică care-i oferă tenta de albastru, dar și pentru a te asigura că ai văzut una dintre cele mai impozante construcții arhitecturale otomane. Intrarea la Moscheea Albastră e liberă, așa că salvezi bani și pentru micul dejun. Iar o a treia atracție turistică pe care ai putea să o vizitezi e Basilica Cisternă, un alt loc plin de istorie, dar și o oprire inedită. Chiar și astăzi mai picură apă din tavanul basilicii, iar atmosfera e puțin întunecată, dar fascinantă totodată.

Dacă alegi uncity break în Istanbul , vara ai putea merge la plajă la Kilyos, la nord de centrul orașului sau la picnic în Parcul Yildiz, unde vei întâlni mai mulți localnici și mai puțini turiști. Dacă urmează să pleci în vacanță alături de perechea ta, locul e perfect pentru o ieșire romantică. La fel de bine v-ați putea plimba pe malul Bosforului seara târziu sau pe podurile Istanbulului. Cel mai vechi e Podul Galata unde și astăzi pescarii stau în liniște și pescuiesc pe malul apei.

Iar dacă îți place arta modernă și contemporană, mai pune pe listă câteva obiective turistice pe care le poți vedea gratuit. În același district al artiștilor și tinerilor entuziasmați, Beyoglu, găsești Muzeul Dogancay, unde sunt expuse picturi ale unor artiști turci contemporani. Ba chiar s-ar putea să primești și o cană de ceai dacă ajungi după-amiază. Un alt muzeu pe care îl poți vizita fără să plătești intrarea e Muzeul de Artă Contemporană Elgiz, deschis în 2001. Pe lângă picturile sau lucrările artiștilor turci, familia Elgiz a adunat și o colecție importantă de artă contemporană internațională. Vei putea admira lucrări de Andy Warhol sau Barbara Kruger.

Iar în cele din urmă, sfârșitul unui sejur în Istanbul ar trebui încheiat cu o plimbare în unul dintre cele mai frumoase cartiere ale sale, Moda, care se umple de oameni frumoși și interesanți în week-end. Iar dacă îți rămân câțiva euro după trei zile de poveste pe malul Bosforului, ai putea servi micul dejun sau bea o cafea în unele dintre cafenele și restaurantele din districtul Moda. Bonus, chiar de pe terasele barurilor de acolo, poți urmări clădirile impozante din Centrul vechi al orașului, dar și bărcile sau feriboturile care merg spre insulele din apropiere. Marea Marmara e la un pas distanță. Așa că e locul perfect ca să-ți închei city break-ul în Istanbul în tihnă.

Lasă hărțile, downloadează-ți câteva aplicații de mobil

Cu siguranță nu ai să te deconectezi de la Internet și în nici un caz nu o să-ți uiți telefonul mobil în cameră, așa că dacă tot îl ai cu tine, ce-ar fi să faci ce știi mai bine și să îți downloadezi câteva aplicații cool ca să nu pui întrebări în stânga și-n dreapta și nici să umbli cu vreo două ghiduri după tine.

Dacă se-ntâmplă să fie nevoie să comanzi un taxi noaptea târziu, e bine să ai o aplicație pentru asta, ca să nu ai probleme cu taximetriştii mai puţin serioşi. Trebuie doar să cauți aplicația BiTaksi pe Google Play sau App Store. Ai opțiune și pentru limba engleză, așa că vei putea comanda un taxi foarte ușor. Iar dacă ai de străbătut distanțe importante în timpul city break-ului în Istanbul, atunci trebuie să folosești transportul în comun. Ai o aplicație care îți spune care-i cea mai bună rută și cu ce mijloc de transport poți ajunge acolo. Nu uita să-ți activezi locația. Aplicația se numește Trafi Turkey și o găsești în aceleași magazine online.

Dacă drumurile și direcțiile le-ai rezolvat, atunci încearcă un tur inedit al orașului ca să admiri arta stradală. Cea mai mare aglomerație de graffiti-uri o găsești pe strada Beyoglu. Și nu e nicio coincidență că tot acolo găsești și cele mai cool baruri și cluburi. E zona artiștilor și a tinerilor. Aplicația Street Art Istanbul te ajută să localizezi cele mai nonconvenționale graffiti-uri, dar și să afli câteva lucruri despre artiștii care și-au lăsat semnătura pe ziduri sau clădiri.

Ține minte

Dacă cineva îți oferă ceai fie în Marele Bazar sau într-un alt context, e indicat să-l accepți pentru că e un semn de prietenie din partea turcilor și s-ar putea simți ofensați dacă refuzi. Și încă un pont ca să nu pierzi prea mult timp în vacanța din Istanbul

Încearcă să nu iei taxi-uri și evită, pe cât posibil, transportul de suprafață. Traficul e foarte aglomerat în Istanbul și s-ar putea să petreci prea mult timp în trafic. Alege transportul subteran sau mergi pe jos dacă distanțele nu sunt prea lungi. Ce zici, descoperi Istanbulul anul acesta?.